Criatures 01/04/2011

Marxo de l'hospital... sola

3 min

Avui entrada dedicada a la Montse, al Isaac pare, a la Laura que ha s'està revelant com una germana gran fantàstica i al petit Isaac del que celebrarem un parell d'aniversaris.

Tenir una criatura és una de les alegries més grans que ens dóna la vida. Totes esperem un naixement feliç per a la mare i per al nadó. Que ambdós estiguin bé i poder tornat aviat a casa si ha nascut en un hospital. Però a vegades les coses és torcen i la criatura no pot sortir d'alta amb la mare i s'ha de quedar dies o setmanes ingressat en una UCI pediàtrica. Aquesta és una entrada per mares i assessores. Perquè lesque heu viscut tenir el vostre petit tresor envoltat de cables amb màquines per tot arreu, amb el cor en un puny i amb l'estómac cargolat sabem que és una de les situacions més dures d'aquesta vida.

En un part a terme també poden sorgir complicacions que requereixen una separació. Si la llet materna és un regal pels nens sans encara és major regal per les criatures hospitalitzades. La llet materna garanteix la millor nutrició, la màxima absorció de nutrients, millor digestibilitat...

Per les mares:

És evident que la situació no és fàcil, ets sents atordida, enfadada i molt culpable. Els interrogants i les pors no deixen viure. No saps què has de fer ni saps si cal fer-ho. Però la lactància, duri el que duri, pot ser un regal caigut del cel. En primer lloc potser no volíeu alletar, però en aquesta situació la millor alimentació que pot rebre la vostra criatura és la vostra llet val la pena com a mínim fins que la criatura sigui donada d'alta. Si la criatura no es pot agafar al pit cal començar amb el tirallets a les sis hores del part com a molt tard. El tiralletscal fer-lo servircada dues/tres hores de dia i si podeu cada tres hores de nit. Tot el calostre o llet que s'extregui cal refrigerar-la o congelar-la. Cal escriure la data i el nom de la criatura. Als centres hospitalaris acostumen a tenir bombes d'extracció hospitalàries força potents, però si teniu un tirallets doble elèctric podeu fer el mateix amb més comoditat. Si podeu estar a prop de la criatura sempre serà més fàcil l'extracció. Si no és possible olor roba de la criatura, mirar-ne fotos... pot ajudar. En alguns casos pot caldre l'ajuda d'un galactagog de fitoteràpia o farmacològic per mantenir la producció. El ginecòleg o el pediatra us indicaran quin és més adequat en cada cas.

Per les assessores (pares, familiars en general):

Els que ho veuen des de fora pateixen per la mare i pateixen per la criatura. Doble patiment. I moltes vegades no es pregunta a la mare què vol. Per tant, si la mare vol alletar o intentar-hoper molt que pensem que és una complicació, cal donar suport a aquesta decisió al cent per cent. Encara que la situació de la criatura sigui extremadament greu, a la mare l'ajudarà saber que fa tot el que pot pel seu nadó. Com podem ajudar? • Aconseguint un tirallets doble elèctric • Animant en el procés • Cada gota de llet és un èxit, per tant cal vigilar com usem el vocabulari. Ens cal veure-ho tot mig ple mai mig buit • Facilitant alimentació a la mare, amor, comprensió... • Compartint el dia a dia ambles alegries i les llàgrimes. • Sabent escoltar • Nodecidint mai per la mare

Fa anys es pensava queel nadó era immadur i queno sentia dolor i si el sentia no ho podia recordar. Avui sabem que això no és cert i sabem que una vegada han sortit de les UCIP els cal recuperar el temps perdut i guarir-se dels moments difícils que han viscut. S'ha demostrat que la lactància materna té un efecte analgèsic sobre la criatura tant si s'han de realitzat procediments en el seu petit cos: posar vies, fer puncions... Qualsevol tècnica invasiva, com una vegada fora de la UCIP per calmar-se i recuperar-se de l'estrès que han patit.

Tenir un fill en una UCIP és una situació de crisis familiar, sortir de l'hospital amb les mans buides és un malson però alletaro intentar-ho cura les ferides o com a mínim ajuda a que no siguin tan doloroses.

Benvingut Isaac!!!!!!! Felicitats família!!!

stats