Criatures 16/07/2010

Mare en mode "on"

3 min

Seguint el fil de l’entrada “Atenció, pare en mode off” la web que ha causat certa polèmica.

El collit, dormir al mateix llit amb les criatures és un pràctica habitual en gran part del món. La manera d’educar i criar els nostres fills forma part de la cultura i la societat en la que vivim i el que aquí no és normal o habitual no té perquè ser-ho a la resta del mòn.

El collit s’ha vist relegat a una clandestinitat vergonyosa, els pares que habitualment dormim amb les criatures som titllats de pares tous o permissius que no som capaços de marcar límits clars als nostres fills. Pares a qui fan creure que comenten un error al ficar la criatura al llit.

Però que en sabem del collit??? Al llarg de la història de la humanitat cap pare es preguntava on tenien que dormir els seus fills. Ni preguntaven al xaman de la tribu on havia de dormir la seva criatureta, el col·locava al seu costat i a dormir.

Entre els segles XVI i XVII l’església catòlica va prohibir als seus fidelscompartir el llit amb les criatures. El llit matrimonial era un jou sagrat on la parella havia de dormir sola. Això és dictà arran d’un “plaga” de criatures ofegades pels seus pares mentre dormien, però curiosament aquesta etapa correspon històricament amb una època de penúria i fam que va assolar tota Europa. Així que els nens no morien de manera tan accidental.

Les cries humanes tenen necessitat de contacte les 24h, pot semblar que de nit desconnecten i que no noten res, però res més lluny de la realitat, el seu cervell segueix funcionant, registren el contacte i les interaccions nocturnes. La majoria de mamífers neixen amb un cervell que té entre el 60 i el 90% de la mida del adult, els éssers humans neixen amb un cervell que té el 25% de la mida del adult. Degut a aquesta immaduresa cal que un adult, si és la mare millor, estigui físicament en contacte amb ells per garantir la seva seguretat.

En la nostra història recent com a humans apareix un fet nou i alarmant, cada vegada hi havia més criatures que no es desperten del son. En les cultures que practiquen collit el SMSL ocorre en molt poques ocasions.

Les xifres son clares, al Japó 3 de cada 1000 nounatsa EUA 7 de cada 1000. El Dr. James Mckenna és un dels especialistes mundials en son infantil. En el seu laboratori va començar a investigar com dormenles criatures.Va descobrir que el son de mare i nadó està plenament sincronitzat i el moviment i la respiració d’un afecten a l’altre. I no parlem només de moviments físics sinó deles variacions cerebralsque es produeixen dins el nostre son. El son de la mare és una partitura pel son del seu fill, el son del nadó fluctua dins aquesta partitura i si per qualsevol problema el bebè perd el fil i fa una apnea de son (cosa força habitual ja que les nostres criatures neixen immadures) la partitura de la mare ajuda a la criatura a trobar el fil de nou i sortir de l’apnea.

També han descobert que normalment i per “culpa” de la lactància mares i fills dormen cara a cara. La mare expulsa CO2 que tot i poder ser letal té un efecte invers en la criatura que activa el seu cervell i li facilita respira.

També han pogut verificar que dormir amb la criatura origina una major atenció de la mare respecte la criatura. Quan la mare dorm amb la criatura mostra una conducta 5 vegades més protectora, s’ocupa del nadó: el tapa, el canvia de postura....i moltes vegades segueix adormida.

Però cal tenir les coses clares i el collit ha de ser una practica segura de la mateixa manera que si anem en cotxe haurem de seguir unes regles, el collit té normés d’ús:

-No dormir al sofà o en llits d' aigua, cal que dormin en una superfície rígida

-Col·locar a dormir la criatura panxa enlaire

- No dormir amb la criatura si es pateix obesitat mòrbida

- Allunyar de la criatura coixins i edredons massa gruixuts, llaços o teles que es puguin nuar al seu coll -No sobreabrigar massa a la criatura -Verificar que no hi ha cap espai per on la criatura pugui relliscar o caure -Es millor que la mare dormi entre la criatura i el pare -No prendre drogues ni medicació que causi son -No ser fuamdor (cap dels dos membres de la parella) En un resum, ell collit ben fet és bo per les criatures, és bo per la lactància i és bo pels pares...Tot i que avui en dia el collit encara és un acte de revolucionaris.

stats