Criatures 29/10/2010

Llet 3. Val la pena?

4 min

Després de la llet d'inici i la llet de continuació calia ampliar el mercat i va néixer la llet de creixement.

A casa meva no hi ha mai llet. De llet en pols només en va entrar una, unamostra de llet 2, que em van reglar en unaclasse de pre part imai he comprat llet 3.

Els fabricants de llet artificial han baixat les ventes en els últims anys, així que els calia obrir nous mercats i aprofitar i rendibilitzar la fidelització a la seva marca. Si una mare ha donat durant un any a la seva criatura llet de la marca "Noemcompris", primer li ha donat "Noemcompris1" i després "Noemcompris2", al arribar al any quan la criatura ja pot pendre llet de vaca sense tractar ni modificar, què penseu que farà sí a l'estant del súper troba llet "Noemcompris3 creixement"? Teniu cap dubte que continuarà amb la "seva" marca de llet?

Les llets 3 es venen com una recepta màgica. Des de que la criatura fa un any, molts pediatres ja recoman llet de vaca però molts altres recomanen esperar als 18 mesos. Què li donem doncs dels 13 als 18? La llet 3 ha sorgit per cobrir aquesta etapa i ho fan amb tota mena de promeses fantàstiques. Però realment és així?

Anem a mirar l'etiqueta d'un pot de llet3.

La llet de vaca normal té entre 30 a 67 calories per 100ml, La llet 3 ( em nego a dir-li llet de creixement) té 65 a 77 calories per 100ml. Per tant si seguim la recomanació de donar-los un mínim de 500ml de llet són 325 kilocaloríes de llet. Les necessitats calòriques d'un nen d'un any giren entre 480 - 115kilocaloríes al dia( Butte, NF. et al. Am J Clin Nutr 2000;72:1558-69)per tant si li donem aquesta llet en la quantitat recomanada pren un 27% de les calories diàries recomanades només en llet.

Tema sucre. Em sentit fins a la sacietat que no és bo que els nens prenguin massa sucre. La llet materna o la llet de vaca té sucre: lalactosa. Però les llets 3 tenen més que lactosa si repassem la composició de totes aquestes llets tenen entre els seus ingredients: desxtroinomaltosa, mel, fructosa, xarop de glucosa, sacarosa... És clar, el nom sucre no apareix enlloc, però tot això endolceix la llet i anima als nens a consumir-la. Ja sabeu que el gust dolç atrau als humans.

Pel que fa a les proteïnes sí és cert que les llets 3 en tenen menys que la llet de vaca però els nens d'un any a tres anys, que és el període on es recomanen aquestes llets, ja poden prendre llet de vaca normal per que ja tenen el ronyó madur i pot eliminar l'excés de soluts de la llet sense problemes.

Porten "masses" vitamines, no per afegir més vitamines la llet és més bona o més saludable que és el que tendim a pensar. A més la majoria de vitamines afegides no s'abosrveixen per tant no serveixen de res, bé, només per encarir la llet. Pensem que una criatura d'un any ja pot menjar pràcticament de tot per tant ja no li cal cap "extra".

Valorant el preu d'una marca comercial que disposa de una fórmula de creixement i comercialitza també llet de vaca ens podem quedar perplexos! La llet de vaca de marca val entre 0,50 i un euro i poc, mentre que les llet tres la més econòmica val sobre 1,30€ i poden arribar al 1,70€. A més aquestes llets tenen un format de 750ml. Entre 500 i 250ml menys que la llet normal. Una presa de pèl i de número.

He comentat el tema amb el dietista-nutricionista Julio Basulto i em senyala això:

"La idea és que els "experts" que recomanen aquesta llet a partir de l'any no són els referents mundials en el tema. Els experts de veritat opinen diferent: al'any, llet de vaca normal i corrent: http://www.burlo.trieste.it/old_site/Burlo%20English%20version/Activities/EUpolicy06.pdf www.nfaap.org/netFORUM/eweb/DynamicPage.aspx?webcode=aapbks_productdetail&key=9dfb8d31-2c44-4424-9a90-32ed96aa6e71 www.espghan.med.up.pt/joomla/position_papers/con_28.pdf www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/WHO_FCH_CAH_04.13/en/index.html

Donar 13 vitamines afegides, calci, ferro, omega-3, oligosacàrids, probiòtics, nucleòtids i altres, és un risc innecessari. Les declaracions de salut relatives a que aquest nutrients són meravellosos perels nens, no han estat aprovades pel nostre referent europeu: l'ESFA Davant la inseguretat, ja saps: no prendre."

Per tant les llets 3 no aporten res important i no sónnecessàries en un Primer Mónonles nostres criatures pateixenobessitat. Per tant llet materna de manera prolongada, com la de la estanteria de lafoto, i si, no ser llet de vaca normal i corrent!

stats