Criatures 18/03/2013

Lactància i diversitat

4 min

- Avui és el dia! Avui ja us puc parlar del pròxim Congrés FEDALMA “Diversitat i lactància” que tindrà lloc a Barcelona el 13-14 de setembre!

-

Us prometo que fa dies que em mossego la llengua! Dies que tinc ganes d’explicar-vos en què estem ficades, com el congrés agafa forma a poc a poc, com d’una idea en sorgeix un congrés de lactància que espero que us animeu a gaudir-lo amb nosaltres!! Així que avui us porto informació privilegiada!

Ostres, mai hauria imaginat que muntar un congrés fos tan complicat. Tros d’aventura estem vivint totes les noies d’ALBA! com sabeu sóc assessora d’ALBA lactància materna, i també sóc la presidenta del comitè organitzador. Un títol que calia atorgar a algú i que en aquest cas ha recaigut sobre meu, però qualsevol de les meves companyes el podria portar. A part dels temes logístics, que són una feinada, cercar i centrar-se en un tema, desenvolupar-lo i triar tots els continguts no és gens senzill.

Per què el nostre congrés parla de diversitat? Quina diversitat hi ha en la lactància? Totes sabem quines son les recomanacions oficials envers la lactància materna, ens diuen fins on ha de ser exclusiva, ens diuen quin mínim ha de durar..... I tot sovint com assessores tenim molt interioritzada aquesta informació i pensem que totes les lactàncies han de ser iguals. Però la vida no és ideal ni perfecte i tot sovint la lactància “real” que viuen les famílies no s’assembla gens a aquestes recomanacions, per tant ens cal fer un exercici de modèstia i reflexionar, entendre i respectar que la lactància serà com cada mare i criatura vulguin i només ells haurien de decidir què els omple, què els fa feliços i què els cal. Nosaltres; assessores, llevadores, IBCLC, sanitaris... no hauríem de tenir com a finalitat aconseguir lactàncies exclusives de 6 mesos o lactàncies llarguíssimes..... La nostra feina hauria de ser acompanyar i aconseguir que aquesta gran aventura sigui una GRAN aventura plena de felicitat! I si tenim en compte la realitat de la nostra societat, cada dia més complexa i rica, ens porta a plantejar-nos totes les mirades, totes les opcions i a entendre que totes aquestes lactàncies són bones si fan que la mare/pare i la criatura aconsegueixin el que es proposaven i estiguin contents. No hi ha una única manera de viure de la lactància n’hi ha mil, de fet al bloc i gràcies als testimonis de moltes mares ho hem pogut veure (no us perdeu l’entada de dimecres).

Per tant no hi ha una manera correcte i única de gaudir de l’alletament i la lactància… Les lactàncies no poden ser iguals ja que es donen en diversitat de famílies, en diversitat de situacions, en centenars de cultures i l’alletament és acompanyat per diversitat de professionals, per diversitat d’assessores i consultores…. Mai cap lactància serà igual que una altre. I per això totes són vàlides, especials i dignes de menció.

En altres ocasions he estat en congressos que han estat molt testimonials, moltes mares que ens explicaven les seves vivències i les seves emocions envers la lactància. Tot i que són testimonis únics i excepcionals volem que el nostre congrés tingui un caire més científic. Que el pronom no sigui el JO i que allò del que parlem es transformi en vosaltres, en nosaltres! Contarem amb diverses taules rodones i amb un parell o tres de conferències amb dues ponents internacionals.

Meredith Small i Kerstin Uvnäs seran les encarregades de inaugurar i clausurar el congrés. La primera ens obrirà els ulls altres tipus de criança i Uvnäs ens parlarà de com l’oxitocina està present en moltes situacions relacionades amb la nostra maternitat.

Tenim quatre taules rodones. En la primera ens hem centrar en l’hipogalàctia per tractar-se d’una situació mutifactorial que és una de les primeres causes atribuïdes per deixar la lactància, intentarem aclarir-ne les causes. Les dues taules següents ens presentaran famílies i situacions específiques i podrem veure com la lactància sovint es produeix dins uns paràmetres que potser no són els més habituals. També gaudirem d’una taula de professionals, perquè cada un des del seu àmbit ens pugui explicar com viu la lactància i quins reptes s’afronta en la seva practica diària. I Esther Jiménez, microbiòloga,ens explicarà la diversitat de bacteris que hi ha a la llet materna i la seva importància.

Estem molt il·lusionades i seguim treballant per complir les nostres i les vostres expectatives, i aconseguir el que ens hem proposat. A la web de FEDALMA teniu tota la informació, dades, ponents, ofertes d’allotjament i com us podeu inscriure en el congrés! Aprofiteu ara que és més econòmic!!

stats