Criatures 03/10/2011

Hi ha altres temes dels que parlar

5 min

Divendres vaig tenir el terrible plaer de llegir una entrevista al Dr. Estivill. No he parlat mai d’ell al bloc però em sembla que hi ha temes que no puc deixar córrer.

Estimat senyor Estivill:

Sap, jo no domino massa el tema del son de les criatures. De fet si li explico que dormo amb una criatura de 6 anys, amb una d’onze, amb el meu marit de 43 ( si, ja sé que és molt gran però encara no l'he pogut educar i té el vici de dormir amb mi i amb les nenes) i una gossa de 12, potser diria que cal internar-me immediatament per sotmetrem a teràpia de xoc. Però sap nosaltres, som feliços i dormim de meravella. Les persones que conec que realment entenen de son dels nadons, més moltíssimes mares que colliten; sempre diuen que vostè no en sap massa del tema, que simplement li va sonar la flauta quan va canviar el nom a un mètode anomenat Ferber i va posar-hi el seu nom.

Ara, que vostè parli de lactància em sembla molt agosarat per part seva. Ja sap que diu aquella frase: la ignorància és molt atrevida.

Vostè diu a l’entrevista:

P. ¿Cuándo hay que empezar a educar en los hábitos?R.Desde el primer día. Por ejemplo, en el libro damos las normas para enseñar a dormir desde el primer momento y con la lactancia materna a demanda. Le decimos a la mamá que le dé de mamar en un sitio iluminado y con un poco de ruido ambiental, para que el niño asocie comida con estar despierto. Hay que evitar que se duerma, lo cual es difícil con bebés pequeños, para que succione más, así espera más tiempo hasta la próxima toma. Y luego de mamar lo debe mantener erguido frente a ella durante unos 15 o 20 minutos, o hacerlo el papá si quiere. En general se coloca al bebé sobre un hombro y se le dan unos golpes tremendos para que saque el aire. Si lo ponemos delante conseguimos que en unos pocos minutos él solo lo haga y que empiece a hacer la digestión, que si inicia en esta posición tiene menos probabilidades de tener reflujos, regurgitaciones e incluso cólicos. Además, ninguna mamá o papá tiene a su niño delante sin decirle nada, con lo cual se pasa un cuarto de hora mirándole, hablándole, sonriéndole. Una vez hecho esto se le deja en la cuna despierto, para que él solo coja el sueño, como hace ya en el útero durante el embarazo. I jo de pasta de moniato, no es pensi sóc dislèxica i tot sovint em cal llegir els textos un parell de vegades per entendre les coses però per més que rellegeixo les seves paraules només aconsegueixo passar de la pasta de moniato a la indignació.

Primer: Gresca per alletar

Home, durant el dia es pràcticament inevitable alletar sense soroll ambiental. I si tens fills més grans o surts al carrer de llum i soroll no en falten. Però què passa a les nits? A les nits cal fer el mateix? Però vostè a qui pensa torturar a la criatura o a la mare? Què suggereix que a les nits posem la tele, obrim el llum i ens despertem tots? Sincerant em sembla la manera ideal de no dormir. I no només la criatureta, si en una casa segueixen el seu consell no dormirà ni el veí de dalt! A més m’agradaria informar-lo que les criatures poden menjar mentre dormen, de fet és el millor moment per donar-los el pit, ja que el seu cervell funciona pràcticament en mode automàtic, s’agafen al pit sense masses dificultats.

Segon: T’has d’acabar tota la llet

Ho dic hi ho repeteixo això sembla la tortura de la gota Malaia!! Com pot suggerir no deixar dormir una criatura?? El pit està fet per dormir! La succió els ajuda a calmar-se, a retrobar l’equilibri perdut... Si empipa massa a una criatura per fer que mengi quan no vol: tocant-li els peus, la cara,l’esquena... El que s’aconsegueix és que es desenganxin del pit sense acabar de mamar. El que el porta a tenir que tornar mamar en menys temps!

Tercera idea: Dret i de cara

La tortura segueix, no el deixem dormir al pit, no el deixem dormir després d’acabar. Ara serè molt dolenta, però això em recorda la soneta que noten els homes després de tenir sexe... Què fem Dr.? Els obliguem a estar desperts per fer la xerradeta, perquè no ha de ser bo que s’adormin, oi?

Quarta idea: Rots

Aiixx, si és el que jo dic, de lactància no en sap res de res. Qui diu que cal col·locar els nens a l’esquena per fer-los fer el rot??? Aquesta idea és una importació de la lactància artificial. Els nens de pit que mamen bé no empassen aire! De la teta no surt aire, surt llet per si no ho sabia.

Cinquena idea: La digestió

Només es fa la digestió si et posen dret? Ostres ara abans d’anar a fer migdiada estaré una estona dreta, no sigui cas!

Parla de regurgitacions i reflux i còlics i ho fica tot al mateix sac. Les regurgitacions són part de la lactància, els nens regurgiten llet perquè tenen la vàlvula de estómac immadura i la llet pot sortir tal com ha entrat. I pot sortir fins els 7-8 mesos! El reflux és un altre tema, hi ha criatures que tenen aquest problema: àcids gàstrics pugen per la gola i cremen i la criatura evidentment està molesta. Les criatures que pateixen reflux cal que es mediquin. I els còlics... uff no sé si tinc espai en aquesta entrada per parlar dels còlics i que no són més que un gran invent.

Sisena idea: Cara a cara, parlar i somriure a la criatura.

Ostres, ostres, ostres. No ha vist mai una mare alletar oi??? Quina llàstima! Les mares que alleten miren, toquen i parlen a les seves criatures des del minut zero! No cal esperar a fer-ho després d’alletar o perquè ho fan mentre alleten!

Setè: A fora igual que a dintre

No, de cap manera. Sap per què les criatures dormen soles al úter? La primera raó és perquè estan en el seu medi: amb la seva mare, segurs i protegits, amb temperatura constant i en un ambient que coneixen. I en segon lloc pel cordó umbilical, que els proporciona alimentació CONTINUA! I una vegada a fora el pit ésla continuació del cordó umbilical, no en tingui cap dubte.

Miri Dr. no sé de què és Doctor però de lactància segur que no. Sisplau faci’ns un favor a tots i dediquis a parlar d'altres temes: el temps, la política, les obres....

stats