Criatures 06/08/2010

Groc, groc goc és el color que tinc!

3 min

Si la vostra criatura té el color de la família Simpons és que té icterícia i la icterícia no és cap motiu per deixar la llet materna.

La icterícia consisteix en l’engroguiment de la pell, les mucoses i la conjuntiva de l’ull com a resultat de l’augment de la bilirubina en sang. En els nens grans i en els adults la icterícia es considera patològica, però només en contades ocasions ho és en el cas dels nounats. Com que el tema és llarg i dens parlarem només de la fisiològica i de la icterícia associada amb la lactància materna.

Pràcticament la meitat del tots els recent nascutspateixen icterícia en un grau o altre. El que cal valorar és en quin moment es produeix per poder valorar si és fisiològica (normal) o patològica (malaltissa). La fisiològica no és cap malaltia, és una condició momentània deguda a que abans de néixer les criatures tenenmés glòbuls vermells en sang per poder obtenir millor l’oxigen que la seva mare els passa a través de la placenta. Immediatament després de néixer la criatura comença a respirar per si mateixa i ja no li calen tots aquests glòbuls vermells. Aquests han de ser eliminats d’alguna manera. La bilirubina*, és el subproducte de la descomposició d’aquest glòbuls, s’elimina a través del fetge que el fa arribar al tub digestiu del nadó i d’aquípasa a les deposicions.

Però hi ha una dificultat, el fetge de la criatura és immadur i no pot treballar tant ràpid i per tant la bilirubinas'acumula. De icterícia no patològica en diferenciem dos tipus:

La fisiològica ocausada perfalta de llet materna:

Afecta a la majoria dels nounats més d’un 50% de nens nascuts a terme i un 80% de nens prematurs. És més comú en certs grups ètnics: xinesos, japonesos, coreans, sud-americans. Es comença a manifestar el segon o tercer dia de vida( entre 12-15mg/dl) i després del quart dia de vida comença a disminuir. Es produeix per un mal inici de la lactància materna o per una ingestió insuficient de llet materna.

La icteríciatardana o associada a la llet materna:

Apareix durant la segona setmana de vida i es pot allargar fins que la criatura té entre 1 a 2 mesos, afecta a un percentatge molt petit de nens entre el 2% al 33%

No sap del tot perquè passa però sembla que la llet materna té una hormona producte de la degradació de la progesterona que estimula la reabsorció intestinal de la bilirubina. Es creu queofereix protecció al nadó ja que és un antioxidant.

I quan cal espantar-se? En especial si l’orina de la criatura comença a ser de color marró aixòés un indici que la icterícia no és fisiològica. També si la icterícia apareix dins les primeres 24 hores de vida o si el nen està groc de cap a peus.

I què podem fer per evitar i prevenir la icterícia fisiològica?

El més important ésdonar MÉS LLET MATERNA a la criatura. Donar-li el pit amb més freqüència de 8 a 12vegades al dia ja que d’aquesta manera afavorim la motilitat intestinal i la criatura fa més caca i pipí i elimina d’aquesta manera la bilirubina.

Evitar la suplementació amb aigua o sèrum ja que no tenen greix que és el que estimula l’evacuació.

Marcar la demanda de la criatura si dorm massa o les preses no són eficaces; podem fer:

  • Compressions al pit: comprimir el pit com un entrapà de pa de motllo de tres pisos per fer augmentar la ingesta de llet.
  • Suplementar amb llet materna, preferiblement amb mètodes no invasius: xeringa dit, vas, conta gotes, sonda...

Si els nivells de bilirubina són alts, més de 20mg/dl les criatures són sotmeses a fototeràpia per aconseguir reduir més ràpidament els nivells. Actualment encara hi ha hospitals que no faciliten la cohabitació per practicar fototeràpia cosa que no ajuda a establir la lactància materna. Un bon invent són aquest llitets que permeten fer fototeràpia amb la mare al costat i poder alletar quan calgui.

Per cert, el mètode d’exposar a la criatura a la llum del sol per intentar recrear l’efecte de la fototeràpia tot i ser un mètode molt recomanat no és adequat ni segur. Caldrien hores d’exposició directa al sol per aconseguir el mateix efecte i això tindria efectes secundaris pitjors que la icterícia: cremades, deshidratació, escalfament excessiu....

Així que persolucionar la icterícia filològicael remei és teta i més teta.

*La bilirubina es mesura en mil·ligrams per decilitre de sang mg/dl. El nivell d’un adult és de 1mg/dl.La criatura amb tres i quatre dies té uns nivells de 6mg/dl.

stats