Criatures 20/05/2011

Doules i assessores anem de la mà

3 min

Les doules i les assessores de lactància tenim molt en comú, ambdues acompanyem a les mares en el seu camíperla maternitat.

A vegades em pregunten si sóc doula i no, no ho sóc. M'agrada ajudar i donar suport a les mares que volen alletar però em sento fora de lloc quan parlem de pre-part i part. Ser doula em sembla una tasca complexa i complerta. Ser capaç d' ajudar a una dona en moments tan meravellosos i delicats em sembla tot un repte. Fa relativamentpoc queexistien els grups de suport i les doules. Abans no calien perquè la gestació, el naixement i la criança d'una criatura eren tasques compartida per les dones de la família. Encara ara en societats no industrialitzades la criança es realitza de manera compartida i sostinguda. Ja que sempre hi ha una dona de la família que pot ajudar i transmet els coneixements ancestrals a la mare primerenca. A més les dones des de joves participen activamenten la criança de germans, cosins, veïns... El que proporciona un aprenentatge essencial per a una posterior maternitat. Però en la nostra societat s'ha produït una pèrdua d'aquestsosteniment matriarcal i l'aparició d'una nova manera de viure que ens porta a deixar en mans de professionals temes "nostres",experiènciesque pertanyen al més profund de la nostra essència femenina. Deixem, moltes vegades, que un professional decideixi com i quan hem de parir, que ens diguin com hem de fer les coses i sobretot com no les hem de fer. I el paradigma és molt trist,a la mare novella recent parida la deixem reclosa a casa sense ajuda, sense suport, sense informació i normalment poques vegades haurà tingut un nadó en braços més de cinc minuts.

Moltes dones s'informen durant la gestació a través de cursos de pre-part, llibres, Internet ... Però una cosa és la teoria i una altre la pràctica. Així doncs els professionals de la salut es converteixen en la referència per a les mares. I això no seria una mala opció si la formació en temes de criança d'aquests professionals fos completa. Per desgràcia al nostre paísla formació enaquests temes és escassa i moltes vegades es basa en perjudicis.

Tant les doules com les assessores contem amb una preparacióespecífica en aquests temes, a més podem oferir com a gran tresorla nostra experiència personal, el que ens aporta un plus d'empatia i podemtreballar des de el respecte i la cordialitat...

Pel que sé, rectifiqueu-me si m’equivoco, al nostre país no hi ha formació reglada de doula, al igual que d’assessora de lactància i de la mateixa manera que realitzar un curs no et converteix en assessora de lactància el mateix passa en el cas de les doules. No per fer un curs ja ets doula peròtenir una bona formació teòricaés un dels angles que conforma el triangled'aprenentatge que cal a doules i assessores, juntament amb l’ experiència pròpia i molta (moltes)pràctica.

Demà tinc el plaer de realitzar un curs de formacióespecífic de lactànciaper doules, juntament amb la meva companya Inma Marcos. El curs deDoulas Con-ciencia és una gran oportunitat per unadoules per realitzar una formació complerta de lactància.

De la mateixa manera que reclamem el nostre dret a parir, reclamem el nostre dret a criar i alletarcom vulguem i el nostre dret a podergaudiracompanyades per doules i assessores formades.

stats