Criatures 05/05/2010

Donar el pit és cosa de dones

3 min

José de Ribera, conegut amb el sobrenom de lo Spagnolleto, era un artista espanyol vinculat a l'Escola Valenciana del segle d'Or. I seva és la pintura titulada La dona barbuda, pintadal'any1631, que podem contemplar actualment a l'Hospital Tavera de Toledo.

Mireu primer aquest detall. Què penseu? De què és tracta??? Sense cap mena de dubte és una mare alletant la seva criatura. No? Anem a pams.

Aquest quadre representa Magdalena Ventura, anomenada col·loquialment La barbuda. Aquesta dona va ser convidada al Palau Reial de Nàpols pel virrei Fernando Afán de Ribera, quan aquest va saber de la seva existència, per ser retratada per José de Ribera, de qui era mecenes.

La informació del quadre i la història de la retratada la trobem escrita en llatí sobre unes làpides a la part dreta de la pintura. La inscripcióes titula El gran miracle de la natura i explica com la napolitana anomenada Magdalena Ventura, de la ciutat de Abruzzi, està retratada a l'edat de 52 anys. La inscripció narra com a Magdalena des dels 37 anys li havia crescut una barba tan llarga i espessa que s'assemblava més a un home barbut que a una dona. Es relata a la làpida que Magdalenahavia concebut tres fillsdel seu marit, Felici de Amici, qui es veu també en la part posterior delretratat.

El pintor, tot i la duresa de la imatge, no se'n burla ni ironitza, al contrari, intenta compadir-se de la desgràcia i dignificar-la. Ribera mostra amb un realisme terrible la transformació física d’aquesta dona. Els mostra resignats a la seva situació, sense artificis, sense cap element d’evasió, sembla una fotografia didàctica.

Recordeuquè pensaveu al principi? Què penseu ara?

No sabem si Ribera va optar per mascunilitzar la cara de Magdalena per crear d’aquesta manera un xoc visual. El nen que alleta és converteix així en símbol de la seva femenitat i de la seva maternitat malgratles aparençes. El pit, la lactància és el que ens demostra de manera rotunda que és una dona, tot i que el seu especte físic ens digui tot el contrari.

Hi ha diverses teoríes sobre quin mal podia patir Magdalena Ventura. Una opció és Hirsutime, és a dir, una excessiva producció de cabell, unit a una virilització que suposa el desenvolupament de caràcters sexuals masculins en una dona i que comprèn, entre d'altres símptomes, un increment de borrissol corporal i facial, així com veu greu i calvície de patró masculí. També podría ser hiperplàsia suprarrenal congènita tardia el que lipodia haver causat aquesta aparença masculina.

Sigui el que sigui el que ens recorda aquest quadre és que alletar és un capacitat femenina, una capacitat que assenyala la diferència de sexes de manera rotunda i indiscutible.

Independentmentde la malaltia que patia aquesta dona, la curiositat és saber si un home pot arribar a alletar.

I la resposta és sí. Fins a la pubertat la glàndula mamària és igual en els nensi enles nenes. I només l’arribada de la menstruació amb tots els canvis hormonals que comporta marca la diferenciació del pit masculí del femení ,que creix i es densenvolupa.

Tot i així hi ha casos registrats, en els quals un home ha aconseguit produir llet. No parlo de gransquantitats de llet però sí de quantitats significatives.

Aquest cas es va produir a Sri Lanka l’any 2002. La seva dona havia mort durant el part de la seva segona filla. La nena gran (a la foto) no volia llet artificial i no la podia calmar de cap manera així que la va començar a posar el pit de manera rutinària fins que va aconseguir llet per alimentar-la. I si us fixeu en la mà esquerra de la nena sintonitza el mugró del seu pare!

Tot i així no crec que cap pare ho vulgui intentar. Us explico; l’estimulació del pit produeix: ginectomàstia (creixement dels pits), oligoespèrmia, impotència, falta de desig sexual i altres meravelles. Així que suposo que els pares desitjosos de saber què és donar el pit ja s’ho han tret ràpidament del cap! No?

stats