Criatures 13/05/2011

Dóna'n una mica

3 min

La frase "Dóna'n una mica" es va fer famosa fa anys per ser el lema triatper la recerca i la motivació de nous donants de sang. Ara el que busquen no és sang, és llet.

Un Banc de Llet (BLL) és un centre especialitzat en fomentar i promocionar la lactància materna, i en la recol·lecció i el processament de la llet de donant. Per garantir la dispensació d'un producte segur i d'alta qualitat als nadons que els calgui isempre sota prescripció mèdica. Existeixen dos tipus de BLL; els hospitalaris que només s'ocupen de processar la llet del seu hospital i els comunitaris que, com és el cas del Banc de Sang i Teixits, que neix perdonar servei a totes les maternitats de Catalunya.

La llet del BLL està destinada a criatures prematures nascudes amb menys de 32 setmanes de gestacióo de menys d'un quilo cinc-cents grams de pesi també en cas d'intoleràncies digestives, de cirurgia, d'erros congènits del metabolisme...

Els BLL són relativament nous dins la historia de la humanitat.El primer BLL sorgeix a Viena l'any 1909. Però l'estudi científic de la llet de les donants no va començar fins a finals de la dècada del 1960 a la Universitat d'Oxford, onvan començar els primers assaigs sobre la pasteurització de la llet i van començarles investigacionsdels beneficis de la lletde donantpels prematurs. Però arriben els anys 80 i la pandèmia de la SIDA, i els BLL cedeixen terreny a les llets artificials especials per prematurs. Però diversos estudis longitudinals, de més de 7 anys, van demostrar les avantatges de la llet de la llet dedonant per sobre la fórmula artificial. Els nens alimentats amb llet de banc gaudien de més protecció intestinal (contra la enterocolitis necrotitzant), cerebral i circulatòria (contra la sèpsia neonatal). Així doncs a principi dels 90 els BLL recuperen el terreny perdut.

En aquest moments a Europa hi ha només 159 bancs de llet i dic només perquè altres països tenen una xarxa complexa i organitzada de BLL. A España contem amb 6 banc de llet, però n'hi ha més en construcció i planificació.

Ha estat tota una privilegi poder entrar alBLL i rebre les explicacions de primera mà dels seus responsables. Tot i que encara estem a les beceroles de tenir un autènticBLL que pugui donar resposta i servei a totes les criatures que ho necessitin. Ara mateix el BLL conta amb 40 donants, d'aquestes 26 són donants actives. Les seves previsions són arribar a les 200 donants per aconseguir uns 400 litres de llet.

Si esteu llegintaquesta entradai voleu ser donants de la banc de llet us cal saber:

Podeu donar llet si:

1-Esteu alletant una criatura i teniu llet de sobres 2-Teniu bona salut i hàbits saludables 3- No preneu medicació amb regularitat ni teniu hàbits tòxics 4-No fumeu ni consumiu alcohol

Si voleu donar teniu que:

1-Possar-vos en contacte amb un d'aquests centres per demanarunacita 2-Omplirun qüestionari i signar un consentiment informat 3- Cal realitzar una analítica de sang 4-Si tot és correcte t'explicaran com funciona el banc, com guardar i emmagatzemar la llet a casai com es fa la recollida de les donacions 5-T'obsequiaran amb un tirallets manual

A què et compromets?

1-De la mateixa manera que els donants de sang pots donar llet quan vulguis. 2-No hi ha cap obligació de donar llet en un volum o en un temps determinat

Per més informació pots consultar aquí.

En aquest país petit en el que vivim ens fan falta un gir important en la nostra mentalitat per aconseguir fer funcionar un projecte tan gran com aquest, en primer lloc cal que el personal mèdic estigui format; allò de: "no tens llet" ," la teva llet no és bona" no ajuda a ser donant. També ens fa falta queles mares es creguin que tenen llet de sobres per els seus nadons i que tenen llet extraper donar al BLL i en tercer lloc falta quecada vegada més dones triïn alletar per poder mantenir les donacions.

Cal molta difusió del BLL pera aconseguir augmentar el nombre de donats. Perquè penseu que pot donar sang tota la poblacions, homes i dones, a partir de 18 anys fins als 65. Per contra, de llet materna només en podem donar les dones en un període concret de la nostra vida. Per tal cal crear consciència de la necessitat de fomentar les donacions de llet i fomentar la captacions de noves mares. Així que mares ja sabeu, ara que podeudoneu-ne una mica!

stats