Criatures 31/03/2014

Desinformació al poder

4 min

.

Divendres durant l’emissió del programa de TV1 “Entre Todos” es van realizar afirmacions incertes sobre l’alletament que en cap cas van ser negades o corregides pel metge present al plató.

.

No és la primera vegada que succeeix, les companyes de Mammalia ja havien denunciat públicament en aquesta magnífica entrada del seu bloc que les afirmacions que es feien sobre lactància i estat nutricional de la mare eren incorrectes i altament repoblaves, ja que al tractar-se d'una televisió pública i d’un programa que en aquests moments té espectadors fa d'altaveu a aquestes mentides i en fa difusió indiscriminada, el que pot afectar negativamenta la lactància d'altres mares que es poden creure aquestes mentides.

Els entrevistatssón germans, pare i mare respectivament d’un nadó de 3 mesos i d'un nadó de 6 mesos, afirmen després de ser preguntats per la presentadora si cap de les dues criatura eren alletades (minut 53:13)

“(...) Yo le doy el pecho pero al no comer yo bien mi leche no es, no tiene, todas las vitaminas que debe de tener.”

“(...) y a mi chica le salió mala la leche y desde el primer día dándole biberones. Y a parte que todo afecta (...)”

Repeteixo per enèsima vegada, la dieta materna té una influència molt escassa en la composició de la llet, les vitamines poden modificar-se per la ingesta i en mares en situació de desnutrició certes vitamines poden estar per sota de valors de mares amb una nutrició correcte però tot i així les vitamines de la lletmaterna estaran presents en una biodisponibilitat molt més alta que la de la llet artificial. L’Associació Espanyola de Pediatria, concretament el comitè de lactància ja s’ha manifestat sobre aquesta espiral de mares malnutrides i deixen clar que la la lactància materna és la millor alimentació que poden rebre les criatures encara que la dieta materna presenti carències.

I l'afirmació del noi “le salió mala la leche” és la seva opinió però sense cap mena d'evidència, en cap cas aquesta afirmació és certa, no hi ha llets dolentes ni de mala qualitat. La mare pot patir una hipogalactia, falta de llet, però la lletque la mare pugui produir sempre és bona. No hi ha llets de segona qualitat.

I el metge Alberto Sacristán, que no és pediatra ni expert en lactància, present al plató lluny d’informar i corregir el que erròniament pensa aquesta família, afirma:

“Es un tema muydelicado porque hablamos de bebés, no tienen ni un año (...) dice que la leche no es buena, claro por la alimentación que lleva, peroes que ahora ese niño además de la leche va a necesitar otra alimentación, va a necesitar cereales para seguir creciendo”

El mateix metge que al minut (37:02) demana això:

“Como médico quiero hacer un llamamiento a las marcas de pañales, a las farmacias a las marcas que hay de alimentación infantil, leches, papillas, porque el mejor alimento que hay para los niños hasta los 5-6 meses es la leche materna, pero a partir de ahí necesitan comer verdura, papillas de cereales y demás y necesitamos también ayuda en este sentido (...)”

La llet materna és el millor aliment sempre, indiferentment de l’edat de la criatura oque la criatura estigui prenent lactància materna exclusiva o complementada amb aliments.I tenim molt clar que les criatures els cal anar prenent altres aliments aproximadament als sis mesos però durant el primer any són lactants, el que vol dir que la llet és el nutrient més important de la seva dieta i els altres aliments només complementen la llet.

Insistir en que hi ha aliments específics per criatures és un gran error, el mercat de l’alimentació infantil és això, un mercat, una font d’ingressos per certes farmacèutiques. L’alimentació complementària es pot treure del rebost de casa, el que significa aliments no processats que sovint porten sucres afegits i són d’una qualitat més baixa, i aliments més econòmics per la família ¿Quan val una mandarina o un plàtan? ¿Quan val un potet “de fruites”?

La demanda del metgeté efecte immediat i alminut (01:06) truca una doctora d’un laboratori de llet artificial, del que no penso fer propaganda, per oferir llet:

“(...) Nos hemos quedado muy afectados con la situación que está viviendo esta família y queremos poner también nuestro granito de arenay prestarles nuestro apoyo. Entonces viendo un poco como ha ido la tarde queríamos mandarle un envío de nuestras leches b**** y nuestros cereales b**** y ayudar a cubrir las necesidades de estos niños durante una buena temporada (...)”

I la presentadora, com fa amb les altres marques de productes que truquen, fa una rima per deixar clar el nom dels laboratoris.I de nou la llei queda en paper mullat! La llei no es compleix i el regim sancionador no s’efectua, i així les mentides i les pors sobre la qualitat de la llet van diàriament en augment mentre alguns amb pell de xai van esgarrapant sense miraments ni escrúpols el pastís de l'alimentació infantil.

Senyors del programa "Entre todos" deixin de dir mentides. Perquè el més greu de tot plegat és que mentre tot això succeïavan rebre la trucada d'una assessora de lactancia Macarena Diaz que els va explicar que allò que esposaven no era cert. No en van fer cap cas, per tant no poden dir que no sabien res del tema. Tinc clar que els periodistes no han de saber de tot però ser rigorosos potser si... ¿O no? És millor que la desinformació, la por, les mentides i el benefici d'alguns siguin la tònica general!

Aquí la versión en castellano.

stats