Criatures 12/11/2012

Desfent l'embús

3 min

- “Tinc una nena de 3 dies, aquests dies al hospital ha mamat molt bé, però hem arribat a casa i no s’agafa de cap manera, estic desesperada i tinc els pits a punt d'explotar!”

-

Aquesta és una trucada típica que rebo cada poques setmanes a les 2 o les 3 de la matinada. I no cal dir que no truca la mateixa mare cada setmana! Ja vam parlar en aquesta entrada de la ingurgitació però anem a veure avui un mètode eficaç per aconseguir alleugerar el pit: La Presió Inversa Suavitazant (PIS)

La pujada de llet no depèn de la succió de la criatura per tant el procés de lactogènesis es desencadena quan la placenta es separa del úter i si els primers dies la succió no es l’adequada o les criatures mamen amb dificultat o amb horaris el pit es pot ingurgitar de manera espectacular. La sensació de pits plens és normal al cap de 24 i 72 hores després de parir, però el que ja no és tan normal és tenir el pit dur com una pedra, inflamat, calent, dolorós... En definitiva sentir els pits a punt d’explotar!

En el post part quan tot es posa en funcionament el pit no només s’omple de llet. El pit s’inflama per tres motius:

-En primer lloc i òbviament perquè la producció de llet es posa en funcionament

-En segon lloc perquè tota la sang i la limfa que va cap al pit per fabricar la llet es concentra també en aquesta zona.

-I per últim si la mare ha rebut líquids endovenosos al part, el pit encara s’inflama més i la pujada de llet por ser molt traumàtica i aparèixer inflamació fins i tot a les aixelles.

Quan el pit està tan congestionat la criatura no pot mamar. L’arèola està tan tensa que la criatura no pot fer força per agafar-se, és com voler succionar d’una paret. Hi ha moltes criatures que es desesperen quan no es poden agafar i demostren el seu descord amb la situació plorant amb ganes. Però també n’hi ha moltes altres que aparentment s’agafen però no succionen i tot i que sembla que poden estar alimentant-se no mengen res de res.

La PIS és una tècnica creada per l’IBCLC i infermera Kyle Cotterman, s’ utilitza per alleujar i estovar una àrea de 1-2 cm de l'arèola, concretament la que envolta la base del mugró i moure temporalment els líquids lleugerament cap enrere i cap amunt dins de la glàndula.

Quan es produeix aquest edema els teixits de areolars s’expandeixen, el que limita la capacitat del mugró per allargar-se bé dins la boca del nadó.

Anem a veure com fer-ho pas a pas:

Quan utilitzem la PIS tot són avantatges per la seva simplicitat i innocuïtat utilitzar aquesta tècnica només té beneficis:

  • No causa cap mal a la mare ja que no és gens dolorós ni agressiu
  • El desplaçament temporal de la llet lleugerament cap enrere, cap als conductes profunds alleuja la distensió dels conductes subarèolars, reduint molèsties al mugró i facilitant la transferència de llet.
  • L’Elasticitat de l’areolar permet: Que el nadó pugui acomodar millor el mugró dins la seva boca i que pugui realitzar de manera efectiva l’elevació de la llengua.
  • Redueix el risc de lesions al mugró, i ajuda a resoldre la congestió.
  • L'estimulació constant dels nervis que hi ha sota l'arèola activen automàticament el reflex d'ejecció de llet, impulsant cap endavant la llet materna enmenys de dos minuts.
  • L'excés de líquid que hi ha entre les cèl·lules és temporalment, després torna a avançar de nou, dirigit en la direcció de drenatge limfàtic natural

És important saber que cal realitzar la PIS immediatament abans de cada intent de presa amb la criatura o de fer servir el tirallets. Si no fem abans aquesta tècnica segurament no sortirà ni una gota de llet i no podrem desfer l’embús!

stats