Criatures 02/01/2010

Dels 0 als 15 dies

3 min

Què podem esperar els primer quinze dies de vida d’un nadó, en el que es refereix a nombre demenjades i augment de pes?

Els nens haurien de perdre un 7% màxim un 10% del seu pes en els primers 2-3 dies de vida. Aquesta disminució de pes correspon a l’eliminació del meconi. Així doncs a partir del tercer dia de vida, el pes s’hauria d’estabilitzar per començar a augmentar a partir del cinquè dia post part.

Podríem pesar els nens cada dia, però això suposa un angoixós examen diària per els pares que no val la pena tenir que passar. Per tant ens guiarem per l’observació del nen i l’observació de les seves deposicions que van estretament lligades amb el seu augment de pes.

Aquí teniu una taula per poder valor l’adequada ingesta de llet. Els colors de les deposicions són importants perquè ens indiquen si tot va bé.

Comencem amb el pipí. Els nounats han de fer pipí de color palla, un color groc clar. El segon o tercer dia de vida poden aparèixer taques rosades al bolquer. Es tracta d’urats, que es produeixen per la concentració de la orina. Dins aquest període són absolutament normals. Si es produeixen fora d’aquests primers dies, poden significar que el nen prenpoca llet. A la taula inferior podeu veure la quantitat de bolquers que han de mullar al dia.

La caca; la primera deposició del nounat s’anomena meconi, és una caca negra i enganxosa.Elcalostre té un efecte laxant iafavoreix la sevaeliminació.A partir del tercer dia haurien de començar les caques de transició de color verd fosc, o fins i tot no produir-se’n. Hi ha nens que passen del meconi a les deposicions típiques de color mostassa. El que també es pot produir és un aturada de deposicions entre el quart y cinquè dia de vida, però no hauria de durar més de 24h. A la taula podeu veure el nombre de bolquers bruts al dia. La mida de les deposicions per ser considerades com a tals ha de ser de les dimensions d'una cullera de sopa.

A partir del sisè dia fins el mes, mes i mig les caques haurien de ser de color mostassa amb gromullets blancs com petits grans d’arròs.A més fan una oloreta dolça comdeiogur, no haurien de fer olor desagradable. Sento ser tan escatològica però ho remato amb una foto.

Si els nens segueixen una taula semblant, poden estar pràcticament segurs que el nen augmenta de pes i està creixent. Per tant no cal pessar-los cada dia i més si valorem la seva pell i mucoses; rosadeta potser una mica grogenca ( un dia parlarem de l' ictericia) i la boca humida. Tot això ens indica que la criatura està perfectament hidratada.

Els nens haurien de mamar un mínim de 8 vegades en 24 hores.Si el nen no es capaç de despertar-se , si sabem que podria dormir 5-6 hores seguides, ens cal recordar que la lactància és a demanda de ambdós, de mare i nadó. Per tant, en alguns cassos la mare serà la que haurà de marcar la demanda del seu nadó per evitar l’entrada en un cercle viciós: Criaturaendormiscada o de baix pes. Sembla que no té gana.

Els nens haurien d’augmentar a partir dels cinc dies un mínim de 30g al dia, i d’aquesta manera als 15 dies de vida haurien d’haver recuperat osobrepassatel pes del naixement.

Així no cal pesar la criatura cada diai podem seguir la seva evolució nomésmirant els bolquers.

stats