Criatures 05/03/2014

Curs de capacitació de lactància

4 min

-

Fer auto bombo no m’agrada massa, però queden poques placesi crec que val la pena.

-

Normalment faig cursos per encàrrec, un grupo un col·lectiu demanen un tema i jo el preparo. Aquestes xerrades són d’un parell d’hores i centrades en un tema.

L’any passat la Beatriz Marahver va contactar amb mi per proposar-mefer un curs. Un curs de capacitació de lactància complert, una formació que hem anomenat capacitació que ens permet aplicar coneixements dirigits a un públic ampli: per refermar la formació en el cas dels sanitaris; per millorar els coneixements de les assessores;per augmentar-los en el cas de les doules, i també per les mares que es volen preprar per la lactància.

El temari el vam fer pensant en temes que són la base per tenir una capacitació de lactància complerta, us l'explico per entendre els continguts:

1. Mites i mentides de la lactància:

Hi ha un gavadal de mites en la lactància, les mares es veuen sotmeses a tots ells i desmuntar-los ens permet d’una manera divertida i entretinguda veure que tots són mentida a la vegada que entenem perquè ho són.

2. Naixement i primeres hores

Hi ha aspectes del naixement que poden marcar l’inici de la lactància, conèixer què podem esperar les primeres hores i saber què podem fer per tenir un bon inici, ajuda a estar tranquil·la i aconseguir que la lactància flueixi.

3. Agafada al pit i postures

L’afagada al pit i les postures (tetasutra) permeten a les mares assegurar-se en primer lloc que la transferència de llet serà correcta ino dolorosa. I en segon lloc permet conèixer postures lluny de l’habitual postura de bressol. A més parlarem amb profunditat de les postures biològiques i dels seus beneficis.

4. Succió, deglució i situacions / processos que les comprometen o modifiquen

Saber identificar els cicles de succió i deglució és basic per entendre què fa la criatura, perquè no sempre que una criatura està agafada està mamant. També aprendrem quins són els processos que poden modificar la succió o la poden comprometre i idees per reconduir-la si és necessària.

5. Anquiloglòssia i la seva repercussió en la lactància

El tel curt de la llengua s’ha revelat com un problema habitual en les lactàncies que presenten dificultats. Aprendrem a identificar-los, veurem quines dificultats poden causar i buscarem solucions per millorar les dificultats en el cas que la família no el vulgui tallar. A més profunditzarem en quins tipus de cirurgies es realitzen.

6. Problemes en els pits durant la lactància i causes de hipogalàctia

Durant la lactància poden aparèixer complicacions amb el pit de la mare: ingurgitació, obstruccions, clivelles, abscessos, mastitis, punts blancs... Veurem com identificar-los i tractar-los de la manera més efectiva per tal de poder reprendre la lactància sense dolor.

I molt important, investigarem quines són les causes més comuns de falta de llet i quines solucions podem oferir a les mares que la pateixen.

7. Situacions del nadó: crisi de creixement, rebuig, situacions d'alarma ...

Els brots de creixement, el rebuig al pit són situacions molt alarmants, saber-los identificar i reconduir-los són vitals per evitar prendre decisions equivocades.

També hem de recordar que en la lactància es poden produir situacions d’alarma per les que cal estar preparat. Acompanyem a mares i nadons, hem d’estar preparades per detectar les situacions d’alarma que poden comprometre el benestar de la mare o la criatura.

8. Relactació i lactància induïda

La relactació és el procés pel que recuperem la lactància quan aquesta ha minvat o està pràcticament extingida. Coneixerem què podem fer per ajudar a les mares a augmentar la seva producció de llet i reconduir, si així ho volen, la seva lactància.

La lactància induïda permet a una mare que no ha parit o que fa més de dos anys que no alleta tenir llet per la seva criatura, ja sigui per una adopció o per una maternitat subrogada.

9. Alimentació de la mare lactant i inici de l’alimentació complementària (AC)

Un dels temes que més preocupen a les mares és saber quèpoden menjar per tenir llet. Hi ha aliments que augmenten la producció de llet? Podem prendre aliments perquè la llet sigui més nutritiva?

També plantejarem com iniciar l’alimentació complementaria a la criatura. Quins aliments són els primers? Abans la fruita o la verdura? Quantes vegades al dia ha de menjar? Abans o després del pit?

10. Evolució del nen alletat

Saber quina evolució té el nen alletat, saber què podem esperar enl' evolució de pes i la talla, i en quin moment és normal que es produeixi el deslletament.

11. Temes col·laterals: son, sexualitat, medicació, tornada a la feina

Aquest darrer bloc ens permet incidir en temes que tot i no ser de lactància pura i dura, ens parlen de situacions que poden comprometre la lactància. Com podem dormir i alletar? El collit és segur? És normal que després de tants mesos tingui la libido sota zero? O, torno a treballar, s’acaba la lactància?

El curs tindrà lloc els propers 15-16 de març. Si voleu més informació o reservar plaça podeu possar-vos en contacte amb la Beatriz al telèfon: 669512848 o al mail: tierrafirmeshiatsu@hotmail.com. El curs són 70 euros i si porteu nadons l'espai és molt còmode i són molt benvinguts!

Espero que el temari us motivi i tingueu ganes de compartir 14 hores intenses on riurem, compartirem i aprendrem totes de totes!

-

-

*Imatge Love- breast feeding de Gloria Pizzilli

stats