Criatures 02/04/2011

Culpables de les seves pròpies creences

2 min

Sé que avui no toca entrada però no puc deixar passar aquesta notícia ni vull substituir l'entrada de dilluns.

Una parella francesa ha estat jutjada i condemnada a 5 anys de presó per la mort de la seva filla d'onze mesos. En el moment de la mort la nena no arribava als 6 quilos i la autòpsia ha revelat un carència de vitamina A i B12.

És evident que els pares són els responsables de la salut dels seus fills, de decidir per ells el que és millor.Aquests paresvan considerar que una dieta vegana estricte i sense control era la millor manera de criar la seva filla. La nena era alletada i sembla que va ser alletada en exclusiva i sense alimentació complemantària més enllà dels sis mesos recomanats per les autoritats sanitàries. Això a priori no hauria d'haver estat un inconvenient. Quantes criatures que coneixem no han començat amb l'alimentació complementària fins els 8 mesos o fins i tot l'any? Per què aquesta nena va patir aquesta situació de malnutrició severa.

Malauradament dins aquesta notícia hi ha molts petits detalls que es passen per alt i el titular sensacionalista i acusador que relaciona alletament prolongat amb malnutriciósalta a la primera plana. Que la nena hagués estat alimentada de manera exclusiva amb llet materna no era elpitjor dels seus mals.

En primer lloc, la mare també era vegetariana estricte, no consumia cap producte d'origen animal. Aquest fet podria haver causat en la seva llet una carència de vitamina B12, aquesta vitamina que rebem dels aliments d'origenanimal és un nutrient essèncial, aquesta vitamina és necessària per l'activitat normal de les cèl·lules nervioses i el sistema nerviós central. Per tant el problema no és alletar de manera exclusiva durant x mesos és la falta de vitamina B12 segurament aquesta criatura ja arrossegava des de la sevagestació.

A més en pocs llocs s'explica però la nena ha mort per una pneumònia que els seus pares van intentar guarir amb remeis naturals i evadint els consells mèdics. És cert que segurament la seva situació de malnutrició no va ajudar-la a recuperar-se del la malaltia respiratòria que l'ha matat.

Les mares vegetarianes o veganes que no prenen cap producte d'origen animal els cal suplementació. Em permeto citar a Carlos Gonzàlez:

"(...) els cal prendre durant tota la seva vida de 3 a 5 micrograms de B12 al dia provinent de aliments artificialment enriquits (a Espanya els cereals de l'esmorzar i poc més), o 10-100 mcg com a suplement diari o 2000 mcg. Com suplement setmanal (les quantitats són més grans perquè el percentatge absorbit és menor quan la ingesta és massiva). Les pastilles s'han de mastegar bé per a que l'absorció sigui bona. Aquells que portin mesos anys sense prendre suplements han de començar per una dosi sublingual de 2000 mcg al dia durant dues setmanes per recarregar els dipòsits. Aquests suplements són particularment importants per a l'embarassada i la mare lactant."

Els pares en són culpables? Segurament. Culpables de seguir les seves creences particular, culpaves de la seva pròpia ignorància.

Només un apunt. Quantes criatures moren al dia en el món per malnutrició? De qui és la culpa en aquest cas? El delicte en el nostre Primer Món és tenir i no oferir, el delicte ésutilitzar de manera deficient o tendenciosa la informació.

stats