Criatures 06/09/2010

Criatura al pit, mode standby

3 min

"Poso el nen al pit, comença a mamar amb ganes i al cap de dos minuts s’adorm! Li faig de tot però no serveix de res!"

Si em donessin un euro per cada vegada que he sentit aquesta afirmació ara mateix seria fastigosament rica. Però aquesta frase no ésdel tot certa.

Pràcticament totes les criatures de menys d’un mes s’adormen al pit de sa mare als pocs minuts de començar a tetejar. És narcoalleten! Cauen com mosques en pocs minuts. Però no dormen, només tenen els ulls tancats.

Una de les primeres lliçons de lactància que vaig aprendre va ser un curset accelerat de com despertar una nena “adormida” al pit, que sembla fer servir el pit de xumet; mítica afirmació.

Era el dia 22 de desembre de 1999, i m’havia tocat la loteria. Tenia una nena preciosa a la teta que misteriosament es clapava només començar a mamar. Com a bona mare novella vaig trucar al niu en busca d’ajuda professional. Diligent es va presentar la llevadora. I aquí comença el curset ràpid per torturar criatures dormilegues.

Aquí els6 punts bàsics si la criatura sembla que no xucla:

Primer: Fer pessigolles a les plantes del peus.

Si no funciona segueix amb la resta de punts fins trobarel que funciona

Segon: Fer pessigolles al coll i l’esquena.

Tercer:Treure'ldel pit i canviar-li els bolquers.

Si torna a mamar, però es para de nou, torna al primer punt. Sinó funciona passar directament al quart punt.

Quart: Deixar la criaturasola sobre el llit amb poca roba.

Cinquè: Mullar la cara de la criaturaamb aigua, freda.

Sisè: Si res d’això no funciona no li pots donar el pit i has de recorre a la llet artificial que se la prenen sense despertar-se.

Si no recordo malament la Maria es va despertar al segon punt, menys mal. Per cert important, el sisè punt esborreu-lo de la vostra ment!

Ara oblideu el curset diabòlic i us explico que no dormen. Les criatures són com un aparell electrònic! Segur que no ho hauríeu dit mai! Mireu:

  • Criatura desperta mamant de manera activa= Mode play
  • Criatura adormida amb la teta fora de la boca= Mode stop
  • Criatura adormida amb la teta a la boca= Mode standby

En mode standby practiquen succió no nutritiva i acumulen llet a la boca fins que finalment quan hi ha la quantitat òptima empassen. A més la llet té substancies que els ajuden a adormir-se: melatonina, triptòfan, enzims... I s'ha observat que fins al 90% dels lactants es calmen quan se'ls ofereix un mètode de succió no nutritiva. Per tant, la succió del pit és un mètode tranquil·litzador en si mateix. Han de fer un becaina per nassos!

El mètode que em va ensenyar la llevadora té un efecte relatiu i moltes vegades negatiu. M’explico. Relatiu perquè a vegades funcionen i altres no, i perquè si has d’arribar al cinquè punt has perdut tant de temps que és possible que la criatura encara estigui més adormida. I negatiu perquè aquesta insistència sobre la criatura pot fer-la reaccionar amb incomoditat i provocar que es posi a plorar i el que farà segur en aquestcas és deixar de mamar i després adormir-se profundament.

I hi ha un mètode més senzill, punt únic, i que no molesta a les criatures.

Si el nen s’adorm al pit i dubtem de si menja o no menja, dubten que la succió sigui efectiva o volem escurçar les presses, la solució és la compressió del pit.Podeu veuere un vídeo a l'enllaç anterior.

Imagineu que us heu de menjar un entrepà de pa de motllo enormeeeee, com aquest. Veieu el que fa el nen amb les mans? Aquest moviment és el mateix que cal fer sobre el pit.

Cada vegada que es fa aquest gest surt un raig de llet directa a la boca de la criatura. D’aquesta manera ha d’empassar la llet encara que estigui en standby. No el molestem ni l'empipemi ens podem assegurar que pren més llet si cal.

La compressió del pit es pot realitzar de manera radial per tot el pit i arribar d’aquesta manera a tota la glàndula. Quan la criatura no empassa, és igual que hagin passat cinc, quinze o quaranta minuts podem canviar a la criatura de pit i així optimitzem la pressa. És com péixer el dinar però sensefastiguejar la criatura.

Doncs sí, per les criatures l’standby existeix.Sembla que no fan res però estan en plena acció.

stats