Criatures 04/10/2013

Consells? No gràcies

2 min

-

Fa uns dies llegia els consells d’uns farmacèutics respecte al deslletament i al cap de poques hores una mare m’explicava els consells del pediatra del seu fill de cara a tornar la feina...

-

Quan algú comença una frase relacionada amb la lactància: "jo t’aconsello"... Anem malament!!

Explicar el que et passa serveix per posar el teu cervell en ordre, serveix per ser capaç de valorar en quin punt ets i on vols arribar. I tots començen igual amb una pregunteta que saps que no tens cap mena de ganes de respondre i després vomiten el seu gran consell:Donar consells, és quelcom que fem molt sovint, intentem posar-nos en el lloc del altre i donar-li un cop de mà en un moment difícil on ha de decidir quelcom, donem el consell i ens quedem tan amples! I a més donar consells ho fa tot quisqui,i sovint quan ho fem no tenim present si al altre li interessa el més mínim saber què opinen. I per tot hi ha consells:

-

- Vols dir que no té gana? Jo de tu....

- Vols dir que està bé aquesta criatura? Jo de tu...

- Vols dir que s’engreixa suficient? Jo de tu...

- Vols dir que vols seguir amb la teta i tornar a la feina? Jo de tu

- Vols dir que li vols seguir donant el pit encara, tan gran? Jo de tu

- Vols dir que que els donaràs teta al dos? Jo de tu...

- Vols dir que no hauria de prendre més menjar i menys pit? Jo de tu...

- Vols dir que no és hora de deslletar-lo? Jo de tu...

- Vols dir que no és massa gran per dormir amb vosaltres al llit? Jo de tu...

I així fins l’infinit....

Així que avui en primer lloc, decàleg pels que aconselleu:

Aquesta actitud paternalista que tenen amb les mares lactants alguns professionals i els aliens al mundillo fa tufillo de socarrim.

A més els “pacients” han de saber que tenen dret a triar, tenen autonomia per decidir i han de ser informats de totes les opcions, i dels pros i contres que comporten cada una d’elles. Però és clar això porta feina, requereix temps per deixar parlar, temps per escoltar i de temps anem curts. És més ràpid dir-te què has de fer!

Certament al ser mares tot sovint en sentim perdudes i a vegades mentre alletem en sentim com una closqueta de nou a la deriva empesa per les opinions i els consells.... Però a les mares no els calen els consells, no cal que els diguem què han de fer. Cal que els diguem què poden fer, quines són les seves opcions i una vegada disposin de tot el ventall de possibilitats ELLES han de triar quina carta volen jugar.

Les assessores no donem consells, o hauríem d'evitar-ho! No és la nostra tasca!! Les assessores donen opcions i hauríem de deixar que les mares escullin el seu camí perquè són capaces d’escollir el camí! Elles poden fer-ho!

Sé que hi ha mares que volen sentir el què han de fer punt per punt i lletra per lletra però que una mare vulgui no vol dir que ho vulguin totes!

Si us plau no doneu consells, no digueu als altres com viure la seva vida!!

stats