Criatures 24/10/2012

Caminets que no cal seguir

3 min

-

Parlàvem la setmana anterior del pes i la seva evolució, avui toca parlar dels percentils, dels caminets que sembla que les criatures hagin de seguir sí o sí.

-

El segon pediatra que va tenir la Maria (de cuyo nombre no quiero acordarme) em va fer un màster del que no són els percentils. Ens va torturar durant mesos amb els ditxosos percentils, va ser un malson!

La Maria és i era una nena de mida gran, es va plantar per sobre el percentil 75 d’alçada i el 90 de pes abans de començar amb l’alimentació complementaria.

Cada visita era un examen per ella i per mi! El pediatra no volia de cap manera que tingués aquells percentils tan elevats, exigia que s'havia de situar en un percentil 50 fos com fos. Segons ell el percentil 50 era el bo. Per sota el 50 estaven massa escarransits i per sobre massa grassos. Així que ell proposava: preses cada 3h, deixar l’alimentació nocturna, si plorava abans de tres hores de dia donar-li suc de taronja i si ho feia de nit aigua. Totes aquestes mesures anaven encaminades a que arribés al percentil "correcte".Maleïts percentils! En elnostre cas ell volia que baixés de percentil, però quants nens tenia a la consulta que havien d'augmentar de percentil? I això sovint volia dir deixar una lactància materna exclusiva...

És evident que ni el percentil 50 és el bo ni el 3 o el 90 són dolents.

Els percentils són taules on es representa el creixement normal dels lactants sans.Hi ha 5 corbes ascendents marcades sobre una taula corresponentment als percentils: 3, 15, 50, 85 i 97.Aquests corbes no són més que la representació de la normalitat pel que fa al pes i la talla de les criatures. És tant normal que un nen sa estigui al percentil 3 com al 90. Tan sana està la criatura del percentil 15 com la del 97.Tots, els adults també, som diferents i tenim complexions diferents, perquè tots tenim un pare i una mare i una genètica diferent.

Fa uns anys els percentils que s’utilitzaven eren unes taules antigues elaborades amb nens americans que prenien biberó i als que se’ls introduïa alimentació complementaria als pocs mesos degut a les mancances nutricionals que presentaven per prendre una llet deficient.

L'any 2006 la OMS presenta ( Per fi!! Vaig començar a sentir a parlar d'ells l'any 2000) els seus percentils, certament els percentils de la OMS no difereixen massa dels antics però si són molt més correctes pel que fa a la seva elaboració: nens de pit de 6 països diferents que ens mostren com es fan grans les criatures.

Bé, els percentils que veiem dibuixats ( les corbes) no són però realment la representació exacte del creiexement real de les criatures. No, les criatures no creixen dibuixant aquest arc tant regular i tan perfecte. Els arcs no són més que el resultat de polir les dades i fer-les més simplesa ulli maques. Realment els percentils són esglaons irregulars. Per tant baixar una mica de percentil és absolutament normal*

També és important entendre que no té res a veure el percentil amb el que es neix amb l’evolució de pes que farà de la criatura. Moltes criatures neixen amb un pes considerable però després el normalitzen i no hi ha raó per seguir sempre en els percentils alts amb els que s’ha nascut.

I penseu que no només cal valorar el percentil de pes, cal valorar el d’alçada i veure que estiguin en consonància. Si una criatura es mou en ambdós en percentils baixos segurament és perquè és una criatura menuda i punt. Hi ha un 3% de criatures sanes per sota el percentil 3!!!!

Per tant és igual a quins percentils siguin les vostres criatures, aquí segur que tots som diferents, i no cal que els segueixin sempre exactament però si que fluctuïn per ell.

Els percentils no són més que una manera de valorar el desenvolupament normal pel que fa a talla i pes de les criatures**, no haurien de ser un examen mensual ni una competició per arribar al percentil més alt!

Si els voleu veure/descarregar a la web de la OMS els teniu tots això sí seleccioneu nen o nena que no creixen igual.

-

*Altra cosa és una baixada espectacular de percentils en uns mesos, ex: passar d’un percentil 80 a un 15.

**Hi ha més valoracions a observar: relació pes talla/ IMC per edat

stats