Criatures 12/07/2013

Benvolguda Dra. Carlas

3 min

- Trenco el silenci per explotar.Tenir opinió d’un tema no està malament, indica que pensem i ens posicionem. Tenir opinió d’un tema que no domines o no domines massa implica que pots equivocar-te.

- Bé, fa 7 dies la Dra.MagdaCarlasal espai "Tot éspossible" de Rac1 va parlar de lactància materna arran de l'Enquesta Nacional sobre hàbits de Lactànciai de les afirmacions de la Dra. Marta Díaz sobre la protecció i beneficis que ofereix l'alletamenta les criatures alletades.

Parlar dels beneficis de l’alletament és un tema més que trillat. Hi ha qui dubta avui en dia que la lactància materna té beneficis per la mare, per la criatura, per la societat i pel medi ambient? Encara hi ha algú que dubta que la lactància materna no és “captonteria”? La dra. sembla que no s'ho acaba de creure. La primera part de la dissertació de la doctora és força correcte: no hi ha res millor que la lactància materna, segur que descobrirem més avantatges…. Però de cop la conversa fa ungir inesperat i a partir d’un punt engega un discurs, potser no del tot conscient, del que en podríem anomenar del "sí/però": l’incorporacióa la feinaésun problema per seguir amb la lactància, es fa complicat guardar llet,als sis mesosno n’hi ha prou amb la llet… La presentadora demana a la dra. quina ésla recomanació dels metges (vull pensar que expressa només la seva) i afirma que un mínim, mínim de 4-6 meses, que si ésmés millor però que no cal fer-se l’heroi (¿?) i que sempre hem de recordar que cal voler i poder donar el pit perquè potser no hi ha llet suficient, perquè hi ha una malaltia de base…… I sentència que si una criatura ha mamatfins als6 mesos ja podem estar contents, jaestàcobert els seus primers anys. I com que no en tenen prou deixen anar un reguitzellde mites: les mares que mengen de manera desequilibrada tenen llet de poca qualitat, cal beure molt líquid, cal augmentar les proteïnes de la dieta, el pitesdóna cada 4 hores... (¿?)

Evidentment es recorden de nosaltres, els “col·lectius” que volem promoure la lactància i com que tothom sap que obliguem a les dones a alletar es permeten apuntar quela lactància no és cap obligació i que si la mare hofa per força, el nen ho nota. (¿?)

Arribats a aquesta alçada del programa ja tenia elspèlsde punta, l’estómac regirat i els nervis a flor de pell però faltava el millor.

Com sempre volen ser políticament correctes i evitar culpar les mares que no alleten i la dra. explica que si la mare pateix un herpes simple (¿?) pren medicaments o té una malaltia de base.... i això fa que no pugui donar el pit no cal demonitzar, o castigar, afirma que ésdurdonar el pit i que si no espot no passa res.

I per acabar remataamb l’afirmació que una mare que té hipotiroïdisme i pren Eutirox( ¿?) segurament no podrà alletar.

Benvolguda Dra. Magda Carlas: Veurà no sé perquè jo em pensava que vostè era nutricionista però m’han ajudat ainvestigaruna mica i vostè és metge. No tinc cap dubte que tindrà extensos coneixements d’altres temes, però de lactància en va curta. Siusplau deixi d'afirmar sense coneixament de causa. Deixi pels nutricionistesi els que sabem una mica del tema lactància parlar de com n'és d'important rebre llet materna com més temps millor ( si AEP recomana allargar l'alletament fins els dos anys mínim) comenci a explicar les mares que voler és poder, comenci a parlar de lactància en positiu i sobretot eviti dir mentides i difondre mites!

Alletar potser no és el que totes les mares volen però si el que totes les criatures esperen.

Per si cal evidència

stats