Criatures 11/05/2012

Benignes però escandalosos

3 min

-

La sang espanta a qualsevol i si la sang surt del mugó sense que sigui visible una ferida o una lesió fa molta por, però tot té una explicació només cal veure en quin moment apareixen.

-

El primer fenomen benigne es pot produir just després del part, és l'anomenat síndrome de las canonades rovellades (síndorme de las tuberias oxidadas/ rusty pipe syndorme)

La mare, normalment primerenca, pot notar que la seva llet és de color taronja, rosat o d'un color marró fosc. Imagineu l'ensurt que pots tenir quan esperes calostre de color groguenc o taronja i et trobes amb llet de color fosc!

Durant la gestació el teixit mamari creix ràpidament i està molt vascularitzat, al SCR es produeix per una congestió vascular deguda a un augment del flux sang en els capil·lars dels conductes.

Com he dit el procés es sol presentar ja des de les primeres preses després del part i es pot allargar entre 3 i 7 dies, després d'aquest temps la llet apareix blanca com si res. No hi ha raó per no donar aquesta llet a la criatura, té mal aspecte però és totalment inofensiva pel nadó que com a màxim, i si el procés s'allarga, pot fer les caques un mica més fosques per la ingestió de ferro.

No existeix ni cal un tractament mèdic perquè és resol espontàniament.

També és possible que la sang de la llet materna sigui per el trencament dels capil·lars a causa d'un traumatisme al pit: per un cop o per realitzar massa forta l'expressió manual o per fer un ús inocrrecte del tirallets.

Ara imagineu que ja no alleteu:

Quan deixem la lactància pensem que la llet desapareixerà de seguia, ens tenen tan alliçonades amb el tema que la llet pot desaparèixer en un obrir i tancar d'ulls que pensem que al deixar la lactància s'esfumarà en dos dies. Però no és així. La llet no desapareix d'un dia a un altre i tot i que potser no notem pujades ni la seva presciència, si ens comprimim el mugró és possible que apareixiengotes de llet o de líquid transparent. Aquesta producció pot durar mesos o fins i tot anys.

Però i si no és blanc el líquid??

El papil·loma intraductal tambépot espantar-nos. Es tracta d'una petita berruga que creix en el teixit mamari i de vegades perfora un conducte. Aquests tumors benignes estan formats per teixit fibrós i vasos sanguinis. Si el PID, és a prop o al costat del mugró al palpar-se el pit pot notar-se com un petit bony. Quan un es trenca pot causar la sortida pel mugró d'una secreció fosca o sanguinolenta.

Tot i que és més habitual que es produeixi una vegada s'ha acabat la lactància també potaparèixerdurant la lactància tot i ser pocfreqüent.

Els PID es poden extirpar quirúrgicament si causen molèsties. Es fa una petita incisió a la vora de l'arèola i el papil·loma i el conducte afectat es retiren.Tenir papil·lomes intraductals solitaris no augmenten el risc de càncer de mama.

Més processos benignes estranys, el següent és l'èctasia ductal mamaria.

Es produeix quan un conducte, normalment per sota del mugró es dilata, el conducte té unes parets molt gruixudes i el conducte s'omple de líquid. Aquest líquid es una barreja de material lípidic, aigua i cèl·lules del epiteli dels conductes.

Quan la dona comprimeix el pit surt un líquid enganxós, té el mateix tacte que el calostre, de color fosc: verdós o marró, i de gust salat. El procés és benigne i no relacionat amb el càncer de mama, i tot i que els llibres de medicina diuen que es freqüent en dones de 40 a 50 anys tinc la sensació que es més habitual del que diuen els llibres.

Com us deia tinc la sensació que aquest fenomen és MOLT habitual entre les dones que hem alletat (no puc dir si les queno han alletat també)

No es massa habitual que les dones es remenin els mugrons, les campanyes de sensibilització contra el càncer de mama han ajudat que l'auto palpació sigui més habitual però tot i així aquestes coses passen desapercebudes. Més d'una mare se n'ha adonat mentre mantenia relacions sexuals.

En tot cas un procés benigne que s'acostuma a resoldre per si sol,o es pot intentar prendre antibiòtics i en casos extraordinaris es pot fer igual que el papil·loma intraductal i operar.

El que sempre és important recordar que aquesta secrecions no han de ser mai espontànies (no han de sortir soles pel mugró) i que davant el més mínim dubte sempre és millor fer una revisió ginecològica rutinària perquè tot i ser processos benignes no està de mai assegurar-ho!

stats