Criatures 11/08/2010

Àcid acetilsalicílic I

3 min

Una de les consultes més repetides de les mares lactants és la compatibilitat o no dels medicaments amb la lactància.

Per desgràcia molts metges utilitzen com a eina de referència els vademècums i per més desgràcia la majoria, per no dir la totalitat, de medicaments que hi apareixen estan titllats com a incompatibles amb la lactància. Aquest fet porta a moltes mares ha deixar de donar el pit per poder tractar-se. La trista realitat arriba quan descobreixen que aquell medicament sí és compatible amb la lactància per tant no feia cap falta deixar-la de manera temporal o definitiva. Els vademècums no són una bona font d'informació ja que per alguna entranya raó, hi ha qui diu per evitar possibles denúncies, la informació que contenen és incompleta de manera deliberada. Els professionals confonen termes. La recomanació d'evitar les medicacions durant l'embaràs, ja que algunes poden tenir un efecte teratogènic,s'extrapola a la lactància. Afortunadament les dues situacions són completament diferents i les medicacions que es pot prendre la mare durant la lactància difícilment poden tenir efectes tan indesitjats sobre les criatures.

Durant l'embaràs els medicaments arriben al fetus a través de la placenta, de la mateixa fon ton rep els nutrients, les sangs d'ambdós no es barregen però qualsevol substancia de la sang de la mare arribarà al fetus de mera directa. Per tal cal evitar molts medicaments que poden perjudicar al fetus.

Durant la lactància la majoria de fàrmacs que ingereix la mare passaran a la seva llet, però en quantitats simbòliques, ja que l'organisme de les mares metabolitza gran part del fàrmac abans que aquest arribi a la llet. Per tant les dosis que la criatura rep mai seràles mateixes que la seva mare.

Molts metges s'escandalitzen quan les mares els comenten que han buscat la compatibilitat del medicament a Internet. El que cal deixar ben clar és que no s'ha buscat a qualsevol web. La informació cal buscar-la en llocs web seriosos i de confiança. Aquest és el cas de la de l'Hospital Marina Alta a Dénia:

www.e-lactancia.org Per saber interpretar-la cal saber un parell de coses.

El primer que veurem és que podem buscar el genèric del producte, el seu nom químic, o el nom comercial. La segona opció és buscar per grups; per exemple tots els antibiòtics i seleccionar el que ens interessa. O buscar directament una medicació concreta.

Cada medicament té un risc, a la web de Marina Alta la classificació és la següent:

Risc0/ Producte segur, compatible amb la lactància

Risc 1/ Producte moderadament segur

Risc 2/ Producte poc segur, valorar la relació risc/benefici

Risc 3/ Producte contraindicat

Com que la criatura creix dia a dia la seva tolerància als medicaments augmenta i es modifica. Com que seria força enrevessat valorar cada medicament segons l’edat de la criatura el més pràctic és valorar el medicament en l’etapa més crítica de la criatura, és a dir, l’etapa que va dels 0 dies al 30 dies post part.

Amesura que creix el fetge de la criatura madura, de manera que pot metabolitzar millor els medicaments que li puguin arribar a través de la llet materna.Per tant els medicaments tipificats amb risc 1 ja no són cap mena de risc per un bebè de 2 o 3 mesos per no parlar d'un nen de 24 mesos!

També cal saber que a vegades un medicamentamb risc2 pot haver estat valorat per ser un perill per la criatura o per ser un perill per la lactància. Un medicament amb risc per la lactància és aquell que fa disminuir o afecta la producció de llet.

Per exemple, dostinex, és el medicament que es fa servir per reduir la secreció de llet en mares que volen deixar la lactància o no volen donar el pit. Aquest medicament és de risc 2, però per la criatura no suposa cap risc, si la mare es penedeix de la seva decisió pot tornar a posar a la criatura al pit de manera immediata. L’ únic que fa el medicament és reduir la producció de llet, però no farà cap mal a la criatura.

La web de Marina Alta permet consultar situacions altres situacions relacionades amb la lactància:

-Probes diagnòstiques

- Malalties maternes

- Malalties de les criatures

- Aliments i plantes

- Fitoteràpia

- Vacunes

- Etc

Per tant si us poseu malaltes podeu anar al metge i que us recepti el que calgui, una vegada a casa podeu consultar la compatibilitat o no del medicament i si el metge es mostra receptiu explicar-li l’existència de la web.

Deixo per un altre dia parlar de les probes diagnòstiques que es fan a les mares lactants, que el tema també té tela!

stats