Criatures 31/12/2010

Com acomiadareu l'any?

2 min

Pràcticament la gran majoria dels pobles que habiten el nostre planeta celebren amb diverses tradicionso rituals el final d'un cicle cronològic. A Rússia per exemple, el sopar de l'últim dia de l'anyha de portar garrí farcit de blat negre o oca farcida de poma; a més en la taula generalment trobem mandarines que són un símbol de bona sort. A Polònia es procuramenjaramb el sopar algunes cireres ja que es creu que aixòportarà bona sort durant el nou any.Com a curiositat (i ara que estan tant de moda entre els adolescents la saga Crepúsculo) cal que sapigueu que antigament es creia queels nens que neixien el dia 1 de Gener al fer-se grans es convertienen homes llop. Els grecs l'última nit de l'anycremensabates velles perquè s'allunyin i desapareguin els erros i males decisions que han fet el darrer any. Al nord d'Itàlia i part de Suïssa, no veureu mail menjar prunes, ja que creuen que qui ho fa el dia 31 de desembre perdrà un bon amic l'any que comença.

Els nostres veïns francesos pensen que si es fa un petó aun desconegut/a sota un vesc, s'aconseguiràparella el proper any. Els libanesos preparen dotze boletes amb massa de blat i hi posen dins una pansa i una moneda, per després regalar-les a 12 amics en senyal de bona sort i amistat. Tot i la diversitat de maneres d'acomiadar l'any arreu del món, totes tenen en comú cercar la bona sort per l'any que s'inicia. Com sabeu a casa nostra, la tradició marca menjar-nos 12 granets de raïmamb les 12 campanades. Tot i que hi ha referències històriques de l'any 1896 que marquen l'inici d'aquesta tradició a Madrid,no fou fins l'any 1909 quan un excedent de la collita de raïm entre els agricultors,va fer que esdecidissin aestendre aquesta particular manera d'acomiadar l'any a tot el territori espanyol. Sigui com sigui segur que molts de vosaltres, a més de menjar el raïm seguiu algun que altre ritual de la bona sort. Avui voldria explicar-vos el que fem a casa des de fa uns anys. Agafeu 5 espelmes de colors diferents:

Vermell (amor), blava (treball), verda (diners), groga (amistats) blanca (salut). Quan comencem el sopar cadascú de nosaltres encenem 5 d'aquestes espelmes a la vegada. I deixem que es vagin consumint al llarg de la nit. La primera que s'apagui serà allò que ens anirà bé durant el proper any. Podeu creure-hi o no, però és una bona manera de compartir un moment amb els vostres i fer quelcom divertit i diferent. Bona sortida de 2010 i millor entrada al 2011 per tots vosaltres. Us desitjo sobretot sobretot que aprofiteu cada minut i que els visqueu amb tanta intensitat i il·lusió com ho fan els nens, que no perdeu mai la innocència i la dolçor.

stats