Criatures 31/03/2011

Mama, com es fan els nens?

3 min

Mama, com es fan els nens? Segur que per petits que siguin heu pensat ja en el dia en que sortirà aquesta pregunta de la seva boqueta. Els nens aprenen sobre la seva sexualitat des del dia que neixen i lallar pot ser el lloc més significatiu per aprendre-ho. El nostre paper com a pares és fer que se sentin còmodes amb la seva sexualitat, i així ens tindran confiança per fer-nos preguntes en el futur. Quan hem de començar a parlar-ne? Com li dic? És millor no dir-li res? I si em nota que em fa vergonya? Em pot veure despullada? El que hem de tenir clar és que és normal i sa que els nostres fills tinguin curiositat pel sexe i que acudeixin a nosaltres per resoldre els seus dubtes. Som els seus pares, aquests éssers "idolatrats" (almenys per un temps) coneixedors de totes les respostes. Per tant, no cal que ens atabalem. El més important és ser naturals, i fer una explicació en funció de la seva edat, del que poden entendre.

Fins els5 anys: Els nens exploren els seus cossos. Aprenen ràpidament queés agradable tocar-se els seus òrgans sexuals i estarbé deixar-los gaudir d'això. Encara que elsescridassem o els piquem a les mans, ho faran de totes maneres i nomésaconseguirem que se sentin culpables. El que si podem explicar-los que és quelcom que ha de fer-se en intimitat, a casa. Podem banyar-nos amb ells, deixar que ens mirin, que vegin com són els cossos dels grans, que vegin el seu propi cos... Quan arriben als tres anys, els nens ja saben que les dones i els homes tenen diferents òrgans sexuals. Cal parlar sobre ells de la mateixa forma que es parla del nas, els colzes i els dits. Sempreutilitzant els noms correctes dels òrgans sexuals. Hem de dir “vulva,” “penis,” i “pits” Els nens petits tenen curiositat sobre els cossos dels seus pares i d'altres nens. Molts juguen a “doctors” per mirar-se entre ells els òrgans sexuals. I no cal que ens espantem; això és una forma molt normal perquè els nens esbrinin les diferències i aprenguin sobre la seva sexualitat. Si està esperant un germanet o germaneta és molt probable que sigui una etapa on els dubtes i preguntes sobre l'origen de la vida sigui molt més constants. És positiu que li donem la mateixa versió de la història. Per exemple, si el papa li diu que ha vingut la cigonya i la mama li explica que el pare ha posat una llavor dins la panxa... imagineu-vos el "cacao" mental que pot tenir el petit. No entendrà res!

I si ens ha enxampat fent l'amor? Sobretot estiguem tranquils. La primera sensació dels nens quan veuen una escena com aquesta és espantar-se. Per ells és una conducta estranya dels seus pares, molts pensen que us esteu fent mal físic, que patiu i no entenen perquè. No hem d'amagar el tema i fer com si res. Cal parlar-ne. Explicar-li què és i resoldre els dubtes que puguin tenir. Deixar-los clar que no ens barallavem, ni ens fèiem mal, que és un "joc de grans" i que estàvem fent l'amor... De totes maneres, és més fàcil la teoria que la pràctica i pot resultar molt útil agafar un llibre per nens sobre sexualitat. Llegir-lo junts i anar resolent els dubtes sobre la marxa... Entendre la sexualitat ajuda als nens agestionar les seves emocions i de més grans a viure la pressió de les seves amistats i companys sobre el tema amb tranquil·litat. Poden prendre el control de les seves vides i escollir quin tipus de relació volen.

stats