Menjar bé per créixer millor

Gemma Ros

5 idees i 2 receptes per aconseguir que un nen mengi llegums

falafel-450084_1280 Zoom

falafel-450084_1280

Els llegums són un aliment molt interessant a nivell nutricional perquè són una bona font de proteïnes d’origen vegetal i, en canvi, ens aporten molt pocs greixos. També són rics en hidrats de carboni, ens carreguen les piles d’energia i contenen bones dosis de vitamines i minerals com ferro i calci. Així doncs, és bona idea treballar-ne la incorporació a la dieta tant de nens com d’adults.

Però, com ho podem fer si els nens no en volen ni sentir a parlar de menjar-ne? Vet aquí els meus 5 consells:

1.- Sigues el seu exemple. No pots pretendre que el teu fill en mengi si tu no ho fas.

2.- Cuina’n, habitualment i ofereix-li perquè en provi. Procura que no sigui un aliment esporàdic sinó que formi part de l’alimentació del dia a dia de la família. Ofereix-li de forma repetida variant les receptes.

3.- Anima al teu fill que t’ajudi a cuinar-los, encara que després no en vulgui menjar.

4.- No l’obliguis a menjar-ne ni el forcis. Senzillament ofereix-li sovint i, si vol, que en tasti una miqueta.

5.- És molt habitual que els nens rebutgin determinats aliments, però no et preocupis més del compte. Si ho aneu treballant veuràs com ho acabarà acceptant gairebé tot, independentment que hi hagi aliments que li agradin més que d’altres, com ens passa a tots.

Així doncs, aquí et proposo un parell de receptes calentes per anar fent boca (recorda que a l’estiu te’n vaig proposar algunes de fredes amb forma d’amanida).

Falafels

Podríem dir que són com unes croquetes de cigrons, però també es poden fer de molts altres tipus, de llenties, amb verdures.... Tots són boníssims!

Ingredients

250 g de cigrons secs, 1 ceba, 2 grans d’all, julivert, 1 culleradeta de farina, sal, pebre negre, pebre vermell (jo el poso del dolç, però també ho pots fer amb picant si t’agrada més), comí, canyella en pols, 1 culleradeta de llevat, farina i oli per enfarinar i fregir.

Preparació

Posa el cigrons en remull 24 hores i després ja els pots escórrer (he provat amb cigrons en conserva i queda molt diferent, jo et recomano que els posis en remull). Asseca’ls bé i tritura’ls. Després ja hi pots afegir la ceba trossejada, els alls ben picadets i les espècies. Barreja-ho bé amb les mans ben netes i deixa-ho reposar a la nevera un parell d’hores. I només et falta coure’ls. Els nens et poden ajudar tant a barrejar com a preparar les boletes. Els hi encanta! Un cop fetes les boles, passa-les per farina i ja les pots fregir. També es poden coure al forn i així evitem excessos d’oli...

Per acompanyar, li va de perles una salsa de iogurt que pots preparar triturant all i julivert, afegint el iogurt, una mica de maionesa, sal, pebre, i una mica d’oli.

Hamburgueses de llenties

D’hamburgueses també en podem preparar amb tot tipus de llegums. A casa ens agraden molt les de llenties, però pots anar-ne provant de diferents tipus. És molt fàcil de fer i surten boníssimes.

Ingredients

400g de llenties cuites, un parell de grapats de nous, una ceba, un parell de grans d’all, 8 cullerades de pa ratllat, un raig de llet, comí, pebre negre i sal.

Preparació

Tritura les nous, la ceba i l’all. Afegeix les llenties, però sense triturar-les massa. Posa-hi la llet i el pa ratllat, la sal, el pebre i el comí i barreja-ho tot. Després ja podràs donar-hi la forma d’hamburguesa. Ja veus que el nen també et podrà ajudar en tota aquesta feina... Finalment, només caldrà que les deixis reposar una hora a la nevera i fregir-les amb una mica d’oli.

Bon profit!

I tu, com prepares els llegums? Deixa'ns les teves idees als comentaris.

Altres posts que et poden interessar:

Les llenties també són cosa de nens

Com aconseguir que un nen mengi