Menjar bé per créixer millor

Gemma Ros

Posem la tardor a la paella!!!

La fresqueta ja comença a treure el nas. Fa uns dies que ja no em fa mandra obrir l’armari i espolsar la jaqueta per sortir de casa. A mi m’agrada més la caloreta perquè sóc molt fredeluga, però reconec que aquesta època també m’agrada perquè els caps de setmana els dediquem molt més a estar per casa i trobem estones per poder cuinar plegats. A més, la tardor ens regala aliments magnífics que hem d’aprofitar. M’encanta menjar castanyes ben calentones i fer panellets amb les nenes!

Així doncs, et proposo que entris amb el teu fill a la cuina i comenceu a remenar cassoles i fogons. Aprofita l’ocasió per ensenyar al teu fill a tenir curiositat per les receptes amb aliments de temporada i a gaudir de les tradicions i les festes populars.

Per això he pensat que avui podíem parlar de la castanya (i la corresponent castanyada).

castanyes Zoom

castanyes

Anem a comprar-les

Podem trobar castanyes de setembre a desembre. Hi ha uns quants països que en són productors però, com sempre, jo et recomano que en compris de qualitat i proximitat. A Catalunya en trobem a la Garrotxa, el Pla de l’Estany, la Selva, la Conca de Barberà i Osona.

Com les preparem?

Les castanyes queden boníssimes torrades. L’ideal és utilitzar una paella de foradets (així el foc travessa i queden ben torrades) i coure-les a la brasa, amb llenya o carbó. Peròtambéles pots fer al forn...

Abans de coure-les, cal que facis un tall a la part superior de la castanya per tal que no esclatin. No t’oblidis d’esquitxar-les amb una mica d’aigua (amb els dits mateix) perquè no quedin eixutes. Al cap de 20 minuts ja ho tindreu enllestit (però ves remenant!!!)

Què podem explicar als nens metre es couen?

Aprofitem per parlar de què ens aporten

La castanya es considera un fruit sec, tot i que nutricionalment és força diferent. Per resumir-t’ho, l’he comparat amb el què ens aporten les avellanes (per cada 100g):

Castanya

Avellana

Energia (kcal)

156

661

Proteïnes (g)

2,2

12

Hidrats carboni (g)

29,9

10,5

Àcids grassos monoinsat. (g)

0,49

45,9

Aigua (g)

42,6

5,3

Per exemple, tot i tenir un valor energètic elevat, no contenen les calories que ens aporten les avellanes. En canvi, contenen una quantitat important de midó (per això tenen els hidrats de carboni elevats). El midó és un carbohidrat de llarga duració. Això significa que l’energia que ens aporten les castanyes ens servirà per una bona estona!

El contingut d’aigua és molt més elevat en les castanyes però, per contra, contenen moltes menys proteïnes, greixos, vitamines i minerals que les altres fruites seques.

També ens aporten molt fibra, o sigui que ens ajudaran a anar al lavabo, però compte si tens problemes de gasos perquè les castanyes te’n poden provocar més.

I després, a cantar!!!!

Marrameu torra castanyes, a la voreta del foc, ja n’hi peta una als morros, ja tenim Marrameu mort.... Te la saps?

I, mentrestant, no us oblideu de preparar les paperines perquè es mantinguin ben calentones!!!

Quina bona olor!!! Ara només us queda cruspir-les. Bona castanyada!!!!

I si vols treballar altres aliments de la tardor, també t'agradaran els següents enllaços:

http://www.gemmaros.com/la-carbassa/

http://www.gemmaros.com/crema-de-carbassa/