Criatures 06/05/2016

La feina ben feta... té continuïtat

4 min

Fa uns mesos vaig parlar en una entrada de la nova col·lecció infantil de l'Editorial Fragmenta, Petit Fragmenta, i de la seva filosofia d'Slow Books, llibres molt ben editats, pensats per assaborir tranquil·lament i que pretenen encetarconverses, donar lloc a preguntes que incitin al diàleg entre grans i petits. La col·lecció va començar amb tres títols i darrerament s'ha ampliat amb quatremés, tan preciosos com els primers:

- ¿On és la lluna? és l'aposta pels més menuts. Què li passa a la lluna? Tan bon punt és grossa i rodona commica en mica va perdent un trosset, i un altre i un altre fins a desaparèixer... Aquest misteri és el que volen aclarir en Pau i els seus amics en aquest conte tendre i delicat, fet ben bé per explicar abans d'anar a dormir, amb llum baixa i to suau. Una història bonica i dolça que ens convida a inventar històries, a ser creatius i a imaginar un món diferent i amb unes il·lustracions que ajuden a generaraquest univers. Autor: Jordi Amenós. Il·lustracions: Albert Arrayás.Edats: a partir de 3 anys.

- A La teva cançó, Inés Castel-Branco, directora de la col·lecció Petit Fragmenta i directora gràfica de l'editorial, i Maria Ella Carrera han adaptat un conte africà sobre el fet de ser únics i especials, sobre el fet de ser estimats i desitjats ja abans de néixer. La llegenda diu que a una tribu africana, quan una dona sap que està embarassada ho diu a la resta de dones i totes juntes busquen dins la selva la cançó de la nova criatura, la que serà la seva cançó de vida. Sempre m'ha agradat aquesta filosofia africana de que per educar una criatura cal tota una tribu, aquesta idea de grup, de que la criatura pertany a una població, a una cultura. I aquest llibre transpira aquesta idea tant en la història com en lesmagnífiques pintures de la Maria Ella Carrera. Autora: Inés Castel-Branco. Il·lustracions: Maria Ella Carrera. Edats: a partir de 4 anys.

- No soc massa objectiva quan parlo de Bocabava. La Tina Vallès és una amiga a la que admiro molt. També com a escriptora. Perquè sap explicar les coses tal i com són, sense disfressar-les. Però alhora sap vestir la cruesa amb tendresa, sense compassió i mirant-la als ulls, peròamb un somriure. A la segona frase ("...Té un ull distret i l'altre sorprès,...") jo ja estava enamorada de'n Bocabava. La seva història d'amor amb un peix ens ensenya que tots som diferents i meravellosos en les nostres diferències, com a mínim per a algú. Les il·lustracions de'n Gabriel Salvadó posa perfectament en imatges la històriad'aquest nen i la importància dels ulls i de com mirem el món. Un apunt: costa trobar bons àlbums il·lustrats amb històries que atrapin a lectors incipients i aquest n'és un.Autora: Tina Vallès. Il·lustracions: Gabriel Salvadó. Edats: a partir de 5 anys.

- El Llibre dels gentils i dels tres savis de Ramon Llull és la darrera d'aquestes novetats. Una aposta personal i al meu entendre molt valenta de l'Ignasi Moreta, director literari de Fragmenta. Valenta perquè és un risc adaptar un text amb més de 700 anys i fer-ho per a un públic infantil. I fer-nos veure com n'és d'actual, com podem fàcilment interpretar fets actuals sota el seu prisma, i què poc han canviat algunes coses en tots aquests anys. La trobada del gentil, l'home que no tenia cap coneixement de Déu ni creia que hi hagués res després de la mort, amb els tres savis (jueu, cristià i musulmà), les seves converses i la manca d'entesa entre elstres religiosos,més enllà de mirar de convèncer al gentil de les bondats de les seves creences. Les il·lustracions de l'Àfrica Fanló (tampoc soc massa objectiva amb ella, en soc molt fan!) recreen fantàsticament aquest món medieval, donant molta importància a la natura i introduint plenament als nens i nenes en la història. Una fantàstica manera de celebrar l'any Llull. Autor: Ramon Llull. Adaptació: Ignasi Moreta. Ill·lustracions: Àfrica Fanló. Edats: a partir de 7 anys.

Els publica:Fragmenta Editorial Preu: 13,90€ cadascun. Imatges obtingudes a la web de Fragmenta Editorial.

stats