Criatures 18/09/2014

Del costat de les nenes

3 min

Adela Turin és una historiadora de l'art i escriptora italiana que, després d'analitzar els aspectes sexistes en la literatura infantil durant anys, va treure una col·lecció de contes anomenada "Dalla parte della bambine" (Del costat de les nenes), juntament amb la il·lustradora Nella Bosnia. Turin estava vinculada al moviment feminista i amb aquesta col·lecció volia combatre la discriminació de gènere, sobretot la que es donava dins l'àmbit de les famílies, clarament patriarcals. Això era a finals dels anys 70, començaments dels 80. Des de l'Editorial Lumen, Esther Tusquets ben aviatva publicar les obres de Turin en una col·lecció que anomenà "A favor de las niñas" que va ser referència per a l'educació en la igualtat que començava a obrir-se pas molt i molt lentament. Això era a finals dels anys 70, començaments dels 80. Kalandraka, una editorial increïble, meravellosa, espaterrant!, ha reeditat quatre de les obres d'Adela Turin (espero que en vinguin moltes més)dins la seva col·lecció de Clàssics Contemporanis: "L'Artur i la Clementina", "Rosa caramel", "La història dels bonobos amb ulleres" i "Una catàstrofe afortunada". Som a la segona dècada del segle XXI.

La Clementina (imatge de la web de kalandraka) Han passat més de 30 anys des de que aquestes històries van ser creades. Per què tornar a editar-les? Vols dir que segueixen vigents? No estan desfasades? La meva resposta és que són plenament vigents. Cert que l'educació ha canviat des dels anys 80 i que, cada cop més, els nens creixen ambigualtat d'oportunitats, però realment encara hi ha molta feina per fer. Encara hi ha moltes joguineries on trobem un passadís de color rosa, encara hi ha qui no contempla la possibilitat de que un nen vagi vestit d'aquest color i encara hi ha qui no entén com hi pot haver dones que estan treballant mentre als fills els banya son pare. És molt difícil trencar estereotips. Els contes infantils són un vehicle perfecte per transmetre valors als nostres fills i parlar ambells de conductes i creences. I a aquesta col·lecciótrobem una defensa de la igualtat d'oportunitats, una demostració de que les dones som fortes, valentes i podem fer qualsevol cosa, que cal trencar barreres, alliberar-nos d'estereotips i ser lliures per ser com volguem ser. Fins i tot roses, però només si ens ve de gust. Dels quatre títols publicats, el meu preferit és"L'Artur i la Clementina", en el que dues tortugues enamorades decideixen anar a viure juntes. Però mica en mica ell va limitant la llibertat d'ella i minant la seva autoestima, això si, omplint-la de regals. Probablement és el més subtil dels quatre, però permet ensenyar als nensque hi ha certs comportaments i maneres de parlar que no s'han de tolerar, a detectar-los i a fugir-ne. Llibres: L'Artur i la Clementina, Rosa caramel, La història dels bonobos amb ulleres i Una catàstrofe afortunada Els publica: Kalandraka

Preu: uns 15 euros cadascun

Edats: cada conte és diferent, però en general a partir dels 5-6 anys. Rosa caramel és el més senzill i L'Artur i la Clementina i Una catàstrofe afortunada són més complexos i poden agradar a nens i nenes més grans.

stats