Criatures 28/02/2013

Homenatge als monitors de menjador

3 min

Perquè els petits es mengin les verdures, els dic que hi ha trossets de xocolata barrejats, i funciona. Comencen a anar punxant i punxant per buscar la xocolata i, sense que se n’adonin, s’han menjat el plat de verdura”. És una de les tècniques de l’Elena Garcia, monitora de menjador. “La tècnica de la xocolata”, com ella l’anomena, només funciona per als més petits, els de p3, p4 i p5, per a la resta, no, perquè no se la creuen. Llavors aplicarà altres ginys. El que té molt clar és que no obliga cap nen a menjar.Sóc més subtil, perquè em poso al seu costat i elogio els companys que té a la vora, i perquè ho escolti bé, dic “molt bé, tu sí que tindràs premi”, “molt bé, tu també t’has portat com un senyor”. Aquestes frases van calant dins del cap del que no menja, i, per reacció, perquè volen també sentir les frases d’elogi, comencen a menjar”. De premi, l’Elena sempre té preparades algunes galetes, per exemple, que les poden cuinar al mateix menjador de l’escola. Si algun dia s’ha posat molt seriosa, ha castigat sense pati, però no li agrada fer-ho gaire. El seu objectiu és que tots mengin el que se’ls posa al plat. “Els posem un plat gran, que té tres compartiments. El compartiment del primer plat, verdura, arròs o pasta. El del segon, el tall: peix o car. I el de les postres: fruita o làctic. N’hi ha molts que es dediquen tota l’estona a anar movent el plat per tenir allunyat de davant seu la verdura. Jo hi vaig, els torno a moure. És una lluita entre ells i jo. I me’n surto, perquè, al final, faig pactes. Els dic que si volen començar pel tall, d’acord, però que han de fer punxades de les verdures també. Si no, no hi ha tall ni postres”.

Pactes, tècniques, negociacions. L’Elena Garcia es fa un fart de parlar a l’hora del menjador. De 12 a 13h comencen els més petits. De 13 a 14h, la resta. “I aquests últims són rapidíssims a l’hora de menjar. En mitja hora s’ho han acabat tot i tornen a ser al pati”. En canvi, hi ha petits, que a les 14h encara van pel segon plat. “És normal, són més lents, estan descobrint alguns menjars encara, i se’ls ha d’anar explicant”. Quan acaben, els monitors tenen una altra feina, que és la d’omplir unes fitxes personalitzades en què detallen als pares si s’ho han menjat tot, si han fet servir els coberts o no, si han estat ben asseguts amb l’esquena recta o no, si han fet cas de la monitora, si té una bona actitud envers el menjar. I al final del trimestre, també prepararan un apartat de notes, dintre de les globals, sobre el menjador.

L’Àngels Climent és monitora de menjador del CEIP La Vall Fosca, a la Plana de Mont-ros. I li encantaria fer més pactes amb els pares, en compte de fer-los amb els nens. “Em trobo amb poca cooperació per part dels pares amb els hàbits de menjar. En canvi, els pares ens exigeixen coses a nosaltres que ells no fan a casa. Per exemple, nosaltres els ensenyem a eixugar-se amb els tovallons, perquè tenen molta tirada a fer-ho amb les mànigues dels jerseis. També els demanem que agafin el menjar amb els coberts, i no amb les mans. Els ensenyem a tallar el menjar amb la forquilla i el ganivet. Però els nens ens diuen que a casa ho fan amb les mans. I que els pares els posen el menjar a taula bo i trinxat”.

També passa el mateix amb la fruita, la verdura o els llegums. “Som dues monitores de menjador que ens encarreguem d’uns 30 nens i que batallem per fer-los menjar fruita i verdura, i moltes vegades l’única fruita i verdura que estan menjant els nens és a l’escola. A casa, no ho fan, perquè els pares diuen que ja ho han fet a l’escola i, per tant, ja no val la pena perdre més temps. Segur que els preparen coses més fàcils”.

Quan l’Àngels pensa en el pitjor dia de la setmana no diu els dilluns o els dijous, sinó “el dia de verdura i bistec, o el dia que toca cigrons i peix”. Aquells dies sap que li tocarà enraonar de valent. És una feina de molta paciència, també molt agraïda, i que gairebé tots els monitors de menjador em complementen amb d’altres, perquè la de monitor de menjador és de molt curta durada: comencen a les 12h i acaben a les 14.30h.

stats