Criatures 12/10/2012

Hi ha trucs perquè les criatures dibuixin

2 min

La GLC em va fer aquest aquest comentari en l'entrada anterior:"Com puc ajudar una nena a qui no agrada dibuixar???? No és capaç d’estar més de 5 minuts pintant o dibuixant, s’avorreix. En canvi, si li dónes una revista amb passatemps infantils, sí que s’hi dedica una bona estonaCom puc ajudar una nena a qui no agrada dibuixar".

Faig arribar el comentari a la il·lustradora Anna Llenas, que em respon:

-Noc sóc partidària que s'hagi de forçar el nen a fer massa de res. Si no li agrada dibuixar o no hi té interès, crec que és convenient no forçar-lo, perquè, si no, l'infant pateix, i això pot portar conseqüències "rebot". De totes maneres, si els pares pretenen motivar-lo d'una o altra manera, es pot intentar.

L'Anna Llenas m'explica un truc, que assegura que es pot fer amb els infants i també amb els adults que volen aprendre a dibuixar però els costa o no hi tenen facilitat. El truc parteix d'hipòtesis.

-Pot ser que a la criatura li costi dibuixar perquè és de pensament molt més lògic i metòdic (prevalença del cervell esquerre), llavors l'aproximació al dibuix ha de ser senzilla. Es pot fer partint de la còpia i no pas pel mètode de la creativitat. A les criatures amb un raonament molt lògic, els dóna més seguretat dibuixar si copien altres dibuixos. Els dóna seguretat perquè ho sabran fer millor. Llavors guanyen en confiança, autoestima i seguretat. Si fan aquest pas, en podran fer un altre més enllà.

Un altre truc, que també parteix d'una altra hipòtesi. Depèn de si l'infant és esquerrà o dretà. "El cervell esquerre controla la part dreta del cos, i viceversa". No sempre es així, però hi ha casos de criatures esquerranes que tenen més desenvolupades les funcions del cervell dret, que és la creativitat, la part emocional, la capacitat de síntesi, la part més visual.

Per últim, dues recomanacions de llibres. La il·lustradora em parla d'un bestseller de l'autora Betty Edwards, Aprender a dibujar con el lado derecho del cerebro. Editorial Urano. "He pogut comprovar que a les criatures que no els agrada tant crear, els motiva més copiar els dibuixos". El truc és anar pas a pas, primer copiant amb mètode, estructura, i després deixant-se anar", diu l'Anna Llenas.

Un altre llibre. En aquest cas, una recomanació del pedagog Xavier Ureta, que ho va escriure com a comentari en l'entrada anterior: Aprender con todo el cerebro, de Virginia Verlee Williams.

Per acabar, fixeu-vos en les il·lustracions. Són de l'Anna Llenas. Hemisferi dret, hemisferi esquerre.

stats