Criatures 07/12/2015

Llibre de família

3 min

El dia 10 de novembre he començat un nou experiment. Sóc la flamant moderadora del club de lectura Llibre de Família. El club és virtual i qualsevol que tingui ganes de llegir i parlar de llibres que giren al voltant de la família s’hi pot apuntar. Només cal que busqui la pàgina de les Biblioteques de la Generalitat i allà hi trobarà la informació. El club ha sigut una brillant idea del servei de Biblioteques de la Generalitat i de la Fapac, i el dia que em vaig reunir amb ells, i em van deixar aparèixer al cartell com a “Anna Manso, la pitjor mare del món”, vaig saber que estava en bones mans.

Lectura en família

L’existència d’aquest club de lectura em fa feliç. La meva família, gran, sorollosa, mediterrània, és i era una família lectora. No teníem res d’especial. Ni antenes, ni orelles enormes, ni braços articulats. Llegíem. Devoràvem la lletra escrita com si fóssim corcs que porten tres mesos en dejú i els deixes anar en un magatzem de fusta. El que ara anomenem friquis a casa eren els que no llegien. Definíem la gent així: “Em cau bé, eh, però no llegeix...”

Ara els friquis som els que llegim. La gent diu de tu: “Em cau bé, eh, però sempre està amb els llibres, que pesadeta”. I fins i tot els meus MEC s’enfoten de mi perquè tot i que llegeixen (alguns) no ho fan de la mateixa manera. Ara la tecnologia abdueix el temps que es podria dedicar a llegir com si fos un forat negre. Fa quaranta anys la meva mare només havia de donar una sola ordre: “Si a les 17.45 la tele continua engegada et passarà una cosa TERRIBLE”. I l’apagàvem i no gosàvem descobrir què era allò tan horrorós que ens podia passar. Però és que tampoc calia dir gaire més, perquè la programació infantil s’acabava a les sis i hi havia temps per fer deures, avorrir-se, llegir...

Coses terribles

Ara, en canvi, jo he de donar tantes ordres que semblo una programadora de software aeronàutic: tanca la tele o et passarà una cosa terrible. No juguis amb el mòbil o et passarà una cosa terrible. D’acord, pregunta per WhatsApp el que toca per avui i ara sí, no toquis el mòbil o et passarà una cosa terrible. No gosis obrir l’ordinador si no és per la pàgina de la Viquipèdia i mai per copiar i enganxar i sempre per llegir i assumir, si no vols que et passi una cosa terrible. La consola de videojoc ni te la miris entre setmana o et passarà una cosa terrible, i el cap de setmana només una estoneta. I la tauleta digital també provoca coses terribles, espantoses, indignes. No busquis on he amagat el meu mòbil perquè he desinstal·lat els jocs que hi vas instal·lar d’amagat i, a més, això també fa que el fat de les coses terribles t’ataqui. Sincerament amb tanta ordre perdem credibilitat. La meva mare podia fer veure que era Zeus i jo semblo un esperit casolà emprenyador i para de comptar.

Coses espectaculars

Per això ara aquest club ens dóna l’oportunitat de girar la truita. Obrirem l’ordinador i ens passaran coses espectaculars: parlarem de llibres, de com les lectures ens fan pensar en la nostra vida de progenitors o de com ens fan recordar quan érem nosaltres els menors d’edat a càrrec (MEC). He triat set llibres que m’entusiasmen i que d’alguna manera parlen de la família, i són tots per a vosaltres, disponibles a les biblioteques i a les llibreries. I jo seré allà, a l’altra banda, esperant per exercir brillantment com la pitjor moderadora del món. No hi falteu.

Publicat al suplement Criatures el dissabte 14 de novembre de 2015.

stats