Criatures 08/02/2012

Gràcies, Dickens... Et recordo Jules Verne!

2 min

Gràcies Dickens, et recordo Jules Verne Charles Dickens (Portsmouth, Anglaterra, 7 de febrero de 1812 – Gads Hill Place, Anglaterra, 9 de juny PortsmouthAnglaterra7 de febrero1812Gads Hill PlaceAnglaterra1870

Charles Dickens fou i segueix essent un dels grans mestres de la literatura universal.

Podríem assegurar, també, que la seva obra és un mirall de moltes de les vicissituds que va viure a la seva infantessa i que queda reflectida prou bé a “David Copperfield” o a “Oliver Twist”.

Dickens, com alguns dels seus personatges va patir a la seva infància, va conèixer les presons per tenir el pare carregat de deutes, engarjolat. Va haver de treballar als dotze anys en una fàbrica de betum i va trepitjar els carrers de Londres amb nens bruts, famolencs i maltractats. Tot ens ho fa saber quan descobrim la seva obra.

M’agrada molt de la seva biografia, a nivell familiar, el que expliquen d’ell. A casa seva tenia el que ell anomenava “el teatre més petit del món” a on recitava als seus nombrosos fills les seves novel·les i transformades com obres teatrals.

Vull destacar la influència que ens ha proporcionat a molts la lectura de les seves joies literàries:

És la seva sensibilitat per la pobresa i pels desvalguts i la denuncia de les deplorables condicions de vida de la classe obrera el missatge que queda en el cap o en el cor de qualsevol adolescent que el llegeixi. O, tot recordant a Scrooge, tenir la possibilitat de comprendre com un egoista avar és capaç de canviar i ser més feliç i fer feliços als que havia menyspreat.

Tampoc podem oblidar-nos de les nombroses pel·lícules i versions que s’han fet d’algunes de les seves obres per veure-les tranquil·lament arraulits amb els nostres fills un d’aquests dies d’hivern al sofà de casa.

I, el 8 de febrer fa 184 anys del naixement de Jules Verne, precursor de la ciència ficció, a ell també agraeixo les bones estones passades però, com que un bicentenari és un bicentanari, em sembla que s’ha de celebrar amb més força.

I avui diem:

Gràcies, Dickens!

Llibres de Dickens en el Museu "Charles Dickens" de Londres

stats