Criatures 20/03/2012

Esperant la pluja... bado amb la llum i la rosada

3 min

Les botes de casa, polsegoses, ja ni deuen recordar el tacte de l’aigua dels bassals, del llot mullat i dels esquitxos... Potser als nens els aniran petites i tot! Tan se val, el cas és que ens cal pluja del cel, aigua, aigua, aigua, regar aquests sembrats assedegats, nodrir aquestes rieres esquifides, fer renéixer una segona generació d’espàrrecs, recarregar els pous, ressucitar es arbres, que verdegi tot, que floreixin els marges!

Benvinguda primavera! Us heu mirat la previsió de l'ara.cat/meteo per demà? Per fi s’acaba el bon temps (com pot ser, que insistim tant a dir-n’hi?) i arriba el temps bo –la pluja-! Diuen que només durarà un dia... però ja serà alguna cosa... Els nens potser no ho saben, però necessiten tolls per als capgrossos (i per tornar a casa fets un desastre de fang), cabal al riu per anar-hi a navegar, humitat per fer sortir els caragols de sota els socs i les pedres, un poc de pluja –ni que sigui plugim- nocturn per treure els gripaus a passejar. Ja ens resignem a no haver tocat neu aquest hivern, però no ens feu renunciar a posar-nos de peus a la bassa!

I els burros, mentrestant, projecten la seva ombra allargada sobre el que hauria de ser una pastura ufanosa, més enllà de la tanca, neguitosos, esperant el moment de poder-hi clavar la dent... Tot just hem tingut aigua per regar una mica els petits parterres –que han florit generosos-, no sé quina és la sensibilitat estètica dels ases però sospito que amb mirar-se'ls no en fan prou. Ara que ho visc de ben a la vora, me n’adono de com n’ha de ser d’angoixant, per a la pagesia, la dependència directa dels capricis del cel. Si jo, que tinc bestiar a nivell recreatiu, ja pateixo, imagineu-vos com deu ser per a aquells que s’hi juguen el sou. No només pateixen els retallats! A manca de pluja, de moment ha tornat almenys la humitat de l’alba. Aquest matí m’he entretingut a fotografiar una mica els jocs de llum de la rosada sobre l’hort. Les cols lombardes, aquestes més liloses, tenen una especial textura que fa que l’aigua de la rosada hi rellisqui delicadament, com a precioses gotes de mercuri. Gaudim-ne mentre no arriba l’esperat bombardeig d’aigua celestial.

stats