Criatures 31/07/2015

"Inside out · Del revés"

3 min

Sí, jo també he vist la pel·lícula “Inside out – Del revés”, la nova producció de Walt Disney · PIXAR. Fa mesos que en veia “trailers” i desitjava anar-hi amb la família. I, què voleu que us digui... em va encantar!! És clar que me la vaig mirar des de la perspectiva d’algú que es dedica a l’Educació Emocional i que, per tant, hi veia l’enorme potencial de treball i de reflexió que ofereix. Al meu marit i als meus fills, de 9 i 11 anys, els va agradar molt també, van riure i s’hi van veure identificats. El meu fill gran, que està en plena adolescència (13 anys) diu que la va trobar avorrida (s’ha de dir, però, que hi va anar predisposat a avorrir-se).

Han passat uns dies des que la vam anar a veure i encara, de tant en tant, surt en alguna conversa. La veritat és que ens ha regalat algunes metàfores molt útils pel dia a dia emocional. Com per exemple:

  • Les diferents illes que hi surten i la influència que les nostres experiències, emocions i records tenen sobre elles. A mi, particularment, em fa pensar l’illa de la família i, per exemple, ahir un dels meus fills em deia que “havia pres la decisió de parlar des de l’illa de la sinceritat”.
  • Els personatges que representen les 5 emocions bàsiques donen molt de si. Detectem quan s’activen cadascun d’ells i també els moments en què prenen el control i decideixen per nosaltres, amb els errors i els encerts que això pot implicar. Ens adonem de com es compensen les unes a les altres i també, quan, per alguna raó, no permetem que una d’elles s’expressi, com li passa a la pobra tristesa durant gran part de la pel·lícula. Tots 5 estan molt ben trobats, sobretot la que representa el “fàstic”, que no estem acostumats a parlar-ne i, en canvi, és molt present en el nostre dia a dia emocional. Una emoció perillosa quan fa aliances amb la còlera o la por i que pot ser una precursora, per exemple, del "Bullying".
  • Aquests 5 personatges formen part de nosaltres, són dins nostre i tenen la seva funció, és bo que cada emoció tingui el seu espai i que les respectem i coneguem bé.
  • De les boletes de cristall que simbolitzen els records n’hem extret diferents reflexions: que les emocions acompanyen els records, tenyint-los d’un color o d’un altre. Que l’estratègia de recuperar-los i projectar-los quan volem reviure una emoció pot ser-nos molt útil. També, ens hem adonat que una emoció intensa és capaç de canviar el color de qualsevol record, com quan la tristesa va canviant el color dels records a llarg termini i dels records essencials només tocar-los.
  • Algunes escenes ens permeten veure com l'empatia i una bona escolta són imprescindibles per superar moments crítics.
  • I per acabar, ens va agradar molt descobrir que, a mesura que passen els anys i anem creixent, es creen noves illes i s’actualitza la taula de comandaments, que cada dia és més grossa i complexa.

I de moment, ho deixo aquí, que si seguís possiblement deixaríeu el post a mig llegir per massa llarg. Heu vist la pel·lícula? Què us ha semblat?

stats