Els bolquers d’un sol ús i els reutilitzables tenen el mateix impacte en el medi ambient segons un recent estudi científic

Actualment, al mercat d’higiene infantil està cobrant importància el debat sobre l’impacte mediambiental que generen els bolquers d’un sol ús enfront dels bolquers de tela o reutilitzables. L’ús de bolquers reutilitzables està generalment considerat com l’opció més favorable per al medi ambient, però estudis científics independents han demostrat que no existeixen diferències significatives entre l’impacte mediambiental dels bolquers d’un sol ús i els reutilitzables. Per avaluar d’una manera rigorosa i científica la petjada que un producte deixa en el medi ambient és essencial tenir en compte totes les fases del seu cicle de vida: les matèries primeres que el componen i la forma d’obtenir-les, el seu procés de fabricació, el seu embalatge, el seu transport fins als punts de distribució, la quantitat d’energia, aigua i altres recursos que es consumeixen durant la seva utilització, i la seva disposició final una vegada ha estat utilitzat.

Segons l’estudi “Anàlisi de Cicle de Vida de Bolquers D’un sol ús i Reutilitzables” realitzat per l’Agència Mediambiental de la Gran Bretanya al 2005 (revisat al 2008) i que ha estat validat per a Espanya al 2011 per la Universitat Politècnica de Catalunya, no existeixen diferències significatives entre l’impacte mediambiental dels bolquers d’un sol ús i els reutilitzables. En els estudis del Regne Unit no es va trobar superioritat ambiental entre els bolquers d’un sol ús i els reutilitzables quan es prenen en consideració tots els factors, com l’aigua, l’energia i els recursos naturals que s’utilitzen durant tot el seu cicle de vida. De fet, aquests estudis mostren que l’impacte sobre l’escalfament global d’un bolquer d’un sol ús és d’aproximadament 415 kg de CO2, que  equival als dos anys i mig en els quals típicament un nen porta bolquers. Per als bolquers reutilitzables de tela, els estudis mostren que l’escenari base, basat en uns hàbits de rentat i assecat mitjans, comporta un potencial d’escalfament global d’aproximadament 490 kg de CO2.

Ara, la UPC ha confirmat que aquestes conclusions són vàlides també per a Espanya. Segons el Dr. Antonio Espuña, responsable de l’estudi de la UPC, “a partir dels resultats de l’estudi d’Anàlisi de Cicle de Vida de bolquers d’un sol ús i reutilitzables publicat a Regne Unit en 2005 i revisat en 2008, i considerant les assumpcions esmentades en l’informe, es pot afirmar que les conclusions de l’estudi del Regne Unit són aplicables en l’àmbit geogràfic i temporal d’Espanya en l’actualitat. Això significa que l’impacte mediambiental global dels bolquers d’un sol ús i els reutilitzables és equivalent en aquestes condicions”.

El compromís dels fabricants amb el medi ambient

Aquests estudis, a més, conclouen que l’impacte mediambiental dels bolquers d’un sol ús s’ha reduït considerablement gràcies als avanços tecnològics introduïts pels fabricants. El desenvolupament i utilització de materials súper absorbents amb prestacions millorades ha permès reduir la quantitat de polpa de cel·lulosa en cada bolquer. Aquesta innovació permet reduir el consum de matèria primera en origen, alleugerir el procés d’elaboració amb la consegüent optimització energètica, i generar una menor quantitat de residus quan el bolquer ja s’ha utilitzat. Per exemple,  Dodot, la marca líder en el mercat de bolquers a Espanya, ha introduït una sèrie de mesures per reduir l’impacte dels bolquers en el medi ambient. Actualment els seus bolquers pesen un 40% menys que fa 15 anys. Això és possible per la reducció de la quantitat de cel·lulosa en cada bolquer, reemplaçant-la amb materials súper absorbents més evolucionats.

Segons expliquen els partidaris de l’ús de bolquers d’ús únic, des de la seva introducció al mercat fa 40 anys, els bolquers d’un sol ús han representat un gran avanç per a la salut i higiene dels nadons. Dades clíniques recopilades a Europa confirmen que, en els últims 25 anys, la introducció dels bolquers d’un sol ús i l’ús de materials súper absorbents cada vegada més millorats han anat associats a una reducció de la dermatitis de l’àrea del bolquer – la patologia més freqüent entre bebès de 0 a 3 anys – en més d’un 50%. També ha disminuït la seva severitat. Una de les causes principals de la dermatitis de l’àrea del bolquer és el contacte de la humitat i la femta amb la pell del nadó. En el cas dels bolquers d’un sol ús, la incidència d’aquesta afecció és significativament menor en comparació dels bolquers de tela per la seva major capacitat d’absorció i sequedat. Els bolquers reutilitzables, encara que absorbeixen, no retenen la humitat a l’interior del bolquer, deixant la pell exposada. Els bolquers d’un sol ús,  allunyen la humitat de la pell del bebè i l’atrapen en el seu interior, mantenint la pell més seca i evitant fuites, ajudant així a prevenir irritacions.

A més dels beneficis científics esmentats, existeix un factor clau que motiva a moltes mares i pares a escollir els bolquers d’un sol ús per als seus bebès: la comoditat d’ús. En una enquesta realitzada a pares i mares de tota Europa, els bolquers d’un sol ús van ser escollits com la 2ª major innovació de la vida moderna, només per darrere d’invenció de la rentadora. Tot i això, també són molts els pares i mares que han optat per tornar a utilitzar els bolquers reutilitzables de tela, amb la consciència que perjudicarien menys el medi ambient. De pros i contres n’hi ha per totes dues opcions i com sempre la decisió dels pares serà la correcta.

9 comentaris

 • En quelcom

  25/01/2015 19:49

  Molt interessants totes les respostes. Gràcies

 • Rosa Sorribas

  11/09/2012 23:33

  El primer detall que em sembla interessant és que diu que la mitjana diaria de bolquers d’un sol ús és de 4,6, mentre que la
  de bolquers reutilitzables és al voltant de 6, però com deixen abans de fer-los servir, doncs aproximadament és el mateix nombre. Quina casualitat!
  Després comenta que cada cop els fabricants de bolquers de llençar els fan més lleugers posant més gels i menys cel.lulosa.
  Precisament el que no és gens biodegradable són els gels, així que no és que sigui tan bona notícia. En els bolquers d’un sol ús ecològics, els boscos d’on es treu la cel.lulosa són controlats, en canvi en els de les marques comercials no se sap.
  Diu que al Regne Unit es segueix un sistema especial de gestió de residus pels bolquers de llençar. Aquí sí que en alguns llocs hi ha contenedors especials pels bolquers, però si la gestió és igual que la que ha denunciat la OCU amb els electrodomèstics anem bé. A més hi ha molts molts llocs que no hi ha recollida selectiva o també pot ser que els pares no sàpiguen que existeix.
  Pel que conec, a l’estat espanyol, el mercat més gran de bolquers reutilitzables no és el de tovalloles o predoblegats sino els farcibles, que no estan considerats en l’estudi. També el material menys utilitzat és el cotó normal, sino que es fa servir més cotó orgànic, bambú, cànnam i cotó, tencel, microfibra i també cotó convencional i poliéster, però en menys mesura, no com els de l’estudi q de cotó només tenien un 21%.
  Habitualment no tenen un paquet com cal que tingui un bolquer de llençar. És més aviat com una peça de roba normal.
  Tampoc és veritat que es comprin tots els bolquers de cop, sino que la majoria de cops es van comprant a mesura que les families es van adaptant i veient que no és tan complicat. Ara per ara, la majoria de families es decanten per bolquers que siguin unitalles i serveixin per tota la vida de bolquers del bebè. El que comenta que els cobertors cal llençar-los, si es renten bé i no es maltracten, poden durar els dos o tres anys d’un nadó o inclús de dos nadons.
  Els bolquers cal rentar-los a 60º durant una bona estona si es comparteixen entre varis infants com passa en els “nappy service” que és el model que han seguit en aquest estudi. Consisteix en que una empresa proveeix de bolquers i cobertors (exactament el tipus que comenten aquí) cada dos o tres dies i s’emporten els bruts. Downing Street va fer-ho servir en el darrer fill del Tony i la Cherry Blair. Així, el bolquer que estàs fent servir avui, abans d’ahir potser s’hi va cagar el fill del veí… Per això cal netejar-lo molt i molt bé. Aquest cas no passa a casa i per això no cal fer servir temperatures tan altes que no fan malbé els bolquers com passa en l’estudi.
  Es descarta en l’estudi el fet de no usar assecadora, cas que és totalment contrari al nostre país, on el seu ús no està generalitzat.
  Quan es parla d’excreta, no es comenta un dels problemes més greus que hi ha amb els bolquers de llençar, i és que els excrements, plens de bacteris de tot tipus, van a parar als camps. En canvi amb els bolquers reutilitzables van a on van sempre els excrements.
  Les dades que s’han tingut en consideració per calcular la despesa en la neteja dels bolquers fa referència a informes de fa més de 12 anys. És molt probable que cap rentadora semblant a la que tenen en compte hagi sobreviscut tant de temps. Per exemple, es té en compte en l’estudi que la rentadora està classificada entre el tipus B i el D, quan ara la gran majoria de rentadores del mercat són A o com a molt B, que gasten molt menys recursos. A més, la majoria de casos es renta a temperatura ambient, que acostuma a ser al voltant dels 20º. Segons els estudis, la despesa és significativament inferior.
  Es calcula una càrrega de la rentadora de 2,8 kg. Si la gran majoria de families renten els bolquers cada dos dies, cada bolquer pesa uns 140gr i se’n fan servir uns 6 diaris, 6 x 2 x 140g = 1,68kg No surten els números. La veritat és que normalment es renten amb altra roba de la casa, fent que la despesa per rentada sigui assimilada per les bugades habituals (tovalloles, llençols, etc).
  Quan es parla dels bolquers de llençar, en cap moment es menciona la gran quantitat d’aigua necessària per fabricar-los. Tampoc es diu res dels supergels que fan servir, de com s’elaboren i quins processos químics necessiten per muntar tot el bolquer amb polímers i altres derivats del petroli. Sí, tot això fa que els bolquers d’un sol ús siguin molt absorbents, tant, que absorbeixen la humitat natural de la pell delicada del nadó.
  El comentari que es fa al final de la necessitat d’aigua per netejar els bolquers és molt significatiu per què la gent que fa servir bolquers reutilitzables no ha notat un increment significatiu en la quantitat d’aigua consumida, simplement per què no es renten com l’estudi indica. Tot i així, diu que si fos així, s’incrementaria un 1% el consum familiar. Segons un estudi de la OCU, la gran majoria de consum d’aigua domèstica ve donat per la higiene personal i tirar l’aigua a l’inodor, un 30 i pico per cent cada cas. Així que potser podriem fixar-nos més en gastar menys aigua en el vàter i la dutxa.
  El que no comenta és que aquests components dels bolquers de llençar que no són cel.lulosa no es descomposen MAI. Son indestructibles.
  Caldria revisar l’estudi del sr Espuña per veure si ha sigut tan rigorós com aquest estudi. Espero i dessitjo que més, no li haurà costat gaire…

 • Cassià

  08/09/2012 9:53

  Jo estic amb la Núria pel tema de la biodegradació.
  Crec que aquest estudi és una pèrdua de temps ja que està claríssim que llençar plàstic al planeta no pot ser ecològic com rentar bolquers. Si fos així no utilitzaríem roba, sinó que aniríem vestits amb camisetes i pantalons d’un sol ús i cada dia compraríem roba de plàstic “super absorbent” nova.
  A més a més, la menció d’una famosa marca de bolquers “súper absorbents” i d’un sol ús em fa malpensar una mica.

 • Núria

  07/09/2012 17:25

  A veure… materials superabsorbents??? de quin material estem parlant? de què està fet? Ho deixen anar així i llestos.

  Per altra banda, posats a ser rigurosos també podem parlar d’on provenen els bolquers, perquè si els bolquers de roba vénen de la Xina tenen una petjada mediambiental, però si vénen de casa nostra en tenen una altra.

  I l’estudi té en compte el que tarda a biodegradar-se un bolquer?

  L’article també podria anomenar els bolquers biodegradables, que valen un ronyó, però són pràctics i ecològics. Potser parlant-ne aconseguiríem que es coneguessin més i s’anessin abaratint…

 • Elisa vidal

  07/09/2012 12:42

  En aquesta notícia ningú ha esmentat els milers de bolquers que es llencen cada any amb la conseqüència que això comporta per al medi ambient, ni del temps que triguen en descompondre’s cada un d’aquests bolquers.
  Per altra banda ningú ha esmentat els molts productes químics que els bolquers sintètics porten per poder ser tant i tant absorbents. Potser estaria be plantejar aquests temes no abans d’afirmar que tenen el mateix impacte en el medi ambient.

  Ho deixo a l’aire. Salut i sort!!!!

 • Jordi

  06/09/2012 14:38

  la interpretació de l’estudi original està una mica manipulada. L’original aquí:

  http://publications.environment-agency.gov.uk/PDF/SCHO0808BOIR-E-E.pdf

  A conclusions diu:
  “Combining three of the beneficial scenarios (washing nappies in a
  fuller load, outdoor line drying all of the time, and reusing nappies on a second child) would lower the global warming impact by 40 per cent from the baseline scenario, or some 200kg of carbon dioxide equivalents over the two and a half years, equal to driving a car approximately 1,000 km.”

  és a dir, que si es renten de forma correcte, s’assequen al sol (que es pot fer a catalunya i no a GB) i es fan servir per dos fills l’impacte és un 40% menor.

  Salut i rigor,
  J

 • més info siusplau

  06/09/2012 14:32

  buscant l’estudi de l’Antonio Espuña de l’UPC no l’he trobat i m’agradaria poder-lo consultar. Tantmateix m’ha sobtat veure que l’autor és Enginyer Químic i em sobta que amb aquesta capacitació tingui la visió global que cal per a poder fer un estudi de la empremta ambiental d’una determinada acció. En tot cas agraïria conèixer de primera mà aquest estudi siusplau.

 • segur?

  06/09/2012 12:03

  Segur que s’ha tingut en compte que aquí no cal fer servir secadora per als bolquers reutilitzables mentres que a anglaterra és quasi obligat?

 • Laura

  06/09/2012 11:44

  Sí, sí tot depén qui hagi pagat aquest estudi.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús