La dieta equilibrada per afrontar amb èxit el primer dia d’escola

Un gelat, una pizza, una hamburguesa, … un altre gelat. S’han acabat les vacances d’estiu i el desgavell, també a l’hora de menjar. L’inici del curs escolar és una bona oportunitat per adquirir hàbits i rutines. Us recordem les bases d’una alimentació saludable. Mens sana in corpore sano, deien els antics, oi?

  • L’esmorzar. És el menjar més important i, per tant, hem de llevar-nos amb prou temps per fer-lo amb calma. Ha d’aportar entre un 20 i un 30% de les calories del dia. Ha de ser complert i variat i ha de comprendre làctics, cereals i fruites. Així doncs, abans de sortir de casa, un bon got de llet o un iogurt; unes torrades, galetes o cereals, i una peça de fruita o un suc.
  • A mig matí: A l’hora del pati cal fer una recàrrega d’energia per aguantar fins l’hora de dinar. Una peça de fruita o un entrepà petit són la millor opció. Res de brioxeria industrial que només ens duu greixos i sucres.
  • El dinar. El menú d’un escolar ha de ser variat tant si es menja a casa com si a l’escola. No hi poden faltar cereals, com arròs i pasta; vegetals, llegums (un parell o tres cops a la setmana) i fruita. Així mateix, també ha de comprendre làctics i carns, preferiblement blanques com la de pollastre o gall d’indi, i peix.
  • El berenar. Poques vegades donem la importància necessària a aquest àpat. A mitja tarda, l’opció ideal és combinar fruita, cereals i làctics. Us fem una proposta concreta: una peça de fruita, pa amb xocolata i un got de llet. Els fruits secs són també molt nutritius i, sovint, són els grans oblidats.
  • El sopar. Si el nen s’ha quedat a dinar a l’escola, caldrà que tinguem molt en compte què ha menjat per no repetir aliments i, en tot cas, completar-los. És important, doncs, que tinguem el menú de la setmana per avançat. El més recomanable és que el sopar no sigui un àpat gaire fort. El més indicat són les verdures i un segon plat suau com peix, truita o gall d’indi. De postre, una altra peça de fruita.

Resumint, doncs, una dieta equilibrada i, sobretot variada, per afrontar amb èxit l’esforç que fan els més petits a l’escola.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús