Que els nens no paguin la crisi

“Combatre la pobresa infantil és cosa de tots”. Aquest és el nom de la campanya que ha iniciat la Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) per demanar als polítics i empresaris que actuïn de manera coordinada “per evitar que els nens paguin les crisis”. La FEDAIA, que recorda que un de cada quatre nens està en risc d’exclusió social a Catalunya, ha presentat un document amb tretze recomanacions per evitar que la infància pateixi les conseqüències de la crisi econòmica i financera.

Entre aquestes mesures, la federació, que agrupa 78 entitats catalanes que treballen amb nens i adolescents desemparats, proposa augmentar les ajudes per a alimentació i vestir i mesures de discriminació positiva perquè els pares i mares amb fills al seu càrrec trobin feina. També proposa incrementar el nombre d’habitatges socials, evitar els desallotjaments i incrementar la responsabilitat social corporativa de les empreses i la responsabilitat dels ciutadans en general.

“Un nen pobre al nostre país no correspon a l’estereotip de pobresa infantil que preval en la nostra societat i que es correspon més aviat als països en vies de desenvolupament”, ha advertit el president de la FEDAIA, Jaume Clupés. En aquest sentit, Clupés ha destacat que hi ha molts nens a Catalunya que “no tenen cobertes les seves necessitats, que viuen en una família on els ingressos no permeten arribar a final de mes, en què els pares estan a l’atur i en què la precarietat laboral impedeix dedicar temps i atenció als fills”. “Són nens que viuen en un ambient carregat de tensió per la precarietat econòmica, moltes vegades amuntegats, sense espais apropiats per fer els seus deures o jugar”, ha afegit.

Un de cada quatre nens, sota el llindar de la pobresa

Segons les últimes xifres facilitades per la federació, a Catalunya els nivells de pobresa infantil, que s’havien mantingut estables al llarg de l’última dècada en nivells entorn del 18%, s’han disparat per efecte de la crisi fins al 24%, equiparant-se amb la resta d’Espanya.

“Això significa que un de cada quatre nens viu al nostre país sota el llindar de la pobresa”, ha denunciat Clupés, que ha subratllat que “la majoria d’aquests nens no participen en activitats extraescolars, no surten de vacances ni gaudeixen de moments de temps lliure acompanyats d’adults”.

La FEDAIA denuncia que totes aquestes carències predisposen als nens a problemes psicològics i de salut greus, però també al fracàs escolar, “un aspecte que és decisiu a l’hora de reproduir el cercle viciós de la pobresa i l’exclusió social en l’etapa adulta, ja que dificulta enormement la inserció laboral i social”, segons Jaume Clupés.

Entre les tretze recomanacions elaborades per la federació destaquen les d’augmentar les beques de menjador i crear serveis d’acollida perquè els nens no estiguin sols a casa o al carrer.

També garantir, dissenyar i implementar programes especials per combatre el fracàs escolar i implantar mesures de discriminació positiva al mercat laboral perquè els pares i mares que estan en l’atur puguin trobar feina.

Segons la FEDAIA, en els últims mesos les entitats que agrupa han detectat un “important deteriorament” de la situació de les famílies més vulnerables com a resultat de la crisi econòmica. En molts casos, segons Clupés, la crisi ha portat amb ella l’aparició de fenòmens nous, com l’absentisme escolar per la situació de caos i estrès que viu la família, o l’aparició de problemes mentals que afecten especialment els fills.

Font: EFE

Foto: Flickr CC (Thomas Brownell)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús