Criatures 21/06/2014

25 arbres que atrapen

L’AMB publica un itinerari botànic per descobrir en família la vegetació singular del Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús, a Badalona

Gemma Castanyer
3 min
25 arbres  Que atrapen

N’hi ha un que serveix com a refugi del sol; un altre que és un fòssil vivent. N’hi ha un que sembla un drac i un altre que té uns braços que ens recorden una cua de cavall. N’hi ha de centenaris, exòtics i singulars, alguns amb propietats medicinals, d’altres amb olors característiques. N’hi ha que provenen de la Xina, el Japó o Taiwan; d’altres són originaris del Líban, Síria o Turquia. N’hi ha que fan fruit comestible, com els pinyons, altres simplement són ornamentals.

Efectivament parlem d’arbres, dels arbres que viuen al Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús, un indret únic a la ciutat de Badalona i una de les joies de la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), gestionada per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona).

Per conèixer els 25 exemplars vegetals més atractius, ja sigui per la seva edat, estructura, origen, alçada o usos, l’AMB, en col·laboració amb l’Ajuntament de Badalona, acaba d’editar L’itinerari botànic del Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús, un dossier visual i pràctic que permet descobrir el parc a través de les seves espècies més destacades: “Aquesta és una eina pensada especialment per gaudir en família -explica Aida Girona, tècnica d’educació ambiental de l’AMB-. Seguint aquest recorregut, d’1,5 km aproximadament, adults, joves i nens poden aprendre tota mena de detalls sobre 25 espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial. Exemplars únics, que difícilment trobarem en altres parcs de la XPM”, afegeix.

Grans descobertes

I és que ¿on més podríem trobar un exemplar centenari de nolina ( Nolina stricta ), una espècie exòtica molt poc freqüent al Mediterrani? ¿O un margalló ( Chamaerops humilis ) amb tretze braços de diferents alçades que simulen un drac de 13 caps? ¿O potser un ginkgo ( Ginkgo biloba ) amb peus masculins i femenins? ¿O un pi pinyer (Pinus pinea ) amb una capçada en forma de para-sol? En poc més de 90 minuts és possible conèixer-los, descobrir-los i aprendre’n les singularitats gràcies a les fitxes explicatives del dossier, en què es pot trobar una descripció, l’origen, l’ús i la singularitat de cada espècie.

La guia també inclou un plànol del parc amb la situació dels exemplars, les coordenades GPS per poder-los localitzar i un glossari de termes botànics relacionats. “A més del patrimoni vegetal, aquest recorregut vincula i fa menció de l’important patrimoni cultural i arquitectònic del parc, com la Torre del Rellotge, el llac romàntic, la font de Sant Antoni i la Torre de l’Aigua”, explica Aida Girona. L’itinerari té una forma circular i és apte per a tots els públics, amb trams alternatius per a persones amb mobilitat reduïda.

Nova senyalística

Ja sigui seguint o no l’itinerari botànic, els arbres singulars de Can Solei i de Ca l’Arnús no passen desapercebuts. Cadascun està clarament senyalitzat amb un panell de color groc, on s’indica el nom de l’espècie i un codi QR que permet descarregar-ne informació més detallada des del mòbil: “Aquesta nova senyalització forma part del projecte de senyalística de la XPM que hem començat a implantar a Can Solei i de Ca l’Arnús com a prova pilot”, explica Jordi Bordanove, cap del servei de promoció i conservació de l’espai públic de l’AMB.

La nova senyalística del parc consta d’un conjunt de panells ubicats tant als accessos del parc com dins el recinte, que informen el visitant d’on és, quins recorreguts pot fer i quins elements singulars s’hi troben, així com informació de servei i normes cíviques. El nou model de senyalística s’implantarà progressivament als 36 parcs metropolitans en els pròxims dos anys.

stats