Criatures 06/10/2012

Si anem al mercat coneixerem...

M. Jesús Comellas
2 min

Quantes sorpreses es poden trobar al mercat i quants temes per parlar. En primer lloc, les persones de les parades: la manera de vestir, el que fan, com parlen amb les persones que compren. Tot traspua un ambient amable: saludar-se, preguntar, parlar del temps, donar receptes, maneres de defensar la mercaderia, demanar consells, i això crea un bon ambient també entre les persones que compren. Després, aquelles piles de productes, la manera com estan exposats, els colors, les olors i poder triar els productes. És tota una experiència. No cal dir que quan s'arriba a les parades del peix l'espectacle té unes dimensions que molt sovint impacten les criatures: l'olor i l'ambient fresc del gel els dóna una visió molt més espectacular i quasi màgica, ben llunyana de la vida de cada dia.

Els peixos a la parada tenen un aspecte ignorat per les criatures perquè només els coneixen arrebossats, amb croquetes amb unes formes gairebé impossibles d'identificar. Entre aquestes meravelles cal destacar el rap. La cara que té provoca més d'un ensurt a les criatures, que el veuen com un monstre del passat, un familiar dels dinosaures i de raó no els en falta. Tenen una cara ben poc amistosa. També poden descobrir que els peixos tenen escates i que hi ha animals que, malgrat viuen al mar, no són peixos, com el marisc i el calamar, per exemple. Si es va a la parada de la carn, el que veuen els torna a obrir preguntes molt ingènues pel desconeixement que tenen dels estris que hi ha, la manera com actuen les persones que preparen els productes: tallar carn, ossos, les mesures de pes en unes balances poc presents en el seu dia a dia... tot plegat és un pou de sorpreses.

Per tot plegat, cal afavorir que les criatures puguin descobrir aquesta realitat tan propera que és el món de l'alimentació, de la qual normalment només tenen coneixement com a productes envasats, triturats i dissimulats perquè no hi hagi rebuig a l'hora de dinar. I això acaba provocant un desconeixement absolut d'un aspecte de la vida que cal conèixer de més a prop. Potser si els coneixen i veuen la valoració que en fan les persones que els distribueixen podran comprendre millor com són, per què són importants per a la salut i tenir més bona predisposició a l'hora de menjar-se'ls. Potser la barrera serà més petita i l'interès més gran.

stats