Criatures 11/10/2014

Es busca un milió d'euros per pagar 100.000 ajudes en alimentació infantil

La Creu Roja a Catalunya va engegar al maig el projecte 'Aliança humanitària per a l’alimentació infantil'

Paloma Arenós
4 min

La Creu Roja busca un milió d’euros per pagar 100.000 ajudes en alimentació infantil i familiar aquest any i doblar l’assistència de l’any passat (57.159 ajuts). Amb aquest objectiu, la Creu Roja a Catalunya va engegar el passat mes de maig el projecte Aliança humanitària per a l’alimentació infantil i, gràcies a donacions de particulars, empreses, administracions i d’altres agents socials econòmics, aquest octubre ja ha recollit més de 420.000 euros. Però el camí és llarg i fa pujada.

“És el moment d’aplegar tot tipus d’esforços i recursos per enfortir els programes d’alimentació”, subratlla el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, que insisteix que des de l’entitat es fa mantenint sempre la dignitat de les persones i buscant fórmules perquè siguin sempre les famílies les que alimentin els seus infants. Les dades parlen per elles mateixes: a Catalunya, un 70% de les famílies en situació de risc no poden garantir l’alimentació saludable dels seus fills i el 29,4% dels nens viuen sota el llindar de la pobresa.

De fet, segons fonts de l’entitat, un 7,9% de les llars tenen carències en 4 o més indicadors relacionats amb les necessitats bàsiques i el 31,6% de les famílies tenen problemes per arribar a final de mes. “No podem permetre que la falta d’aliments saludables afecti els infants en l’àmbit físic ni en l’emocional”, destaca Marquès.

Supervisió nutricional

En aquesta mateixa línia, la Creu Roja ha reforçat el programa que ajuda a cobrir la quota del menjador escolar d’infants en risc, i també el de les targetes de prepagament que es distribueixen entre famílies amb menors en situació vulnerable, perquè puguin comprar aliments frescos en comerços de proximitat.

“Arran de la crisi -detalla Marquès- hem hagut de canviar els nostres objectius per atendre la malnutrició infantil. Vam detectar que hi havia infants que, a causa de la forta desestructuració familiar que viuen, s’alimentaven només de galetes o d’arròs”. Per a aquesta campanya, l’associació ha incorporat un equip de dietistes-nutricionistes que formen els treballadors i voluntaris i, alhora, elaboren i planifiquen menús equilibrats per als berenars que s’ofereixen juntament amb el reforç escolar als infants i orienten les famílies en la seva compra amb les targetes de prepagament.

La dietista nutricionista Melanie Cassarino adverteix del fenomen en augment de “la inseguretat alimentària”, no només referida a la falta d’higiene o innocuïtat dels aliments, sinó al “dret de la persona a poder menjar el que li agrada i l’accés a una alimentació nutricionalment equilibrada”. “És un concepte creat per la FAO a Roma el 1996”, subratlla. I adverteix que “una malnutrició infantil té greus conseqüències: a curt termini, l’infant pot patir cansament i pèrdua de concentració i, a llarg termini, pot tenir anèmia, deficiència de micronutrients i emmalaltir”. “Quan no es menja de manera equilibrada s’acaben produint problemes de salut, tant per defecte com per excés, com és el cas preocupant de l’obesitat infantil”, explica la dietista-nutricionista.

Cassarino, que juntament amb la seva col·lega Blanca Raidó fa l’assessorament nutricional dels menús, apunta que amb les targetes de prepagament -amb convenis amb Àrea de Guissona, Sorli Discau i Bon Preu-“garantim el dret de la persona a triar allò que vol comprar i això li millora l’autoestima”. “Hem d’evitar als pares -assegura- el patiment afegit de si podran menjar amb qualitat i donar aliments de qualitat als seus fills”. Cassarino apunta que la Creu Roja fa “un assessorament i orienta les famílies a l’hora de comprar els aliments frescos a un preu ajustat”. “El pollastre aporta bones proteïnes i és barat i els llegums també són molt recomanables. Els diem que millor que eliminin de la seva compra refrescos, sucs de fruita -que tenen molts sucres i calories buides- o aliments molt processats”, afegeix.

Berenars i reforç

Més enllà de les beques menjador durant l’època escolar -en escoles i instituts- i del suport econòmic d’emergència per comprar menjar a l’estiu, Creu Roja ha reforçat la distribució de menjar entre els menors que assisteixen als seus centres a la sortida de l’escola per fer-hi els deures, activitats de lleure i berenar.

Són les cinc de la tarda a la Creu Roja de Sabadell. A poc a poc van arribant nens d’entre 3 i 12 anys -derivats pels serveis socials de l’Ajuntament, amb famílies amb pocs recursos- i es dirigeixen a una aula del primer pis. Hi tenen jocs, llibres i joguines i tot està decorat amb colors alegres i vius.

“Vam començar el curs passat a oferir el reforç escolar i els berenars saludables i està funcionant molt bé. Els nens vénen molt contents perquè aquí se senten acollits i tenen un espai adaptat a les seves necessitats, que, possiblement, no tenen a casa”, explica el president de l’entitat a Sabadell, Josep Masip. “Fins i tot, els primers dies hi havia algun nen que marxava plorant. No volia anar-se’n a casa”, apunta com a anècdota. Masip destaca que “la joia de la corona de la Creu Roja són els seus voluntaris”. “A Sabadell atenem 250 famílies amb caixes de 10 quilos de producte sec. Ara hem començat a oferir alimentació fresca a 30 famílies que tenen a càrrec un familiar malalt greu -càncer, diabetis...- i que necessita una alimentació molt sana”, apunta.

Un equip liderat pel coordinador de l’entitat a Sabadell, Javi Jaén, i l’educadora Lorena Cuesta coordina quatre voluntàries i dos grups d’una dotzena de nens cadascun, dividits per edats. Avui berenen plàtan, galetes i xocolata i després faran els deures que porten de l’escola. “S’ho passen molt bé i hi ha un grup molt ben cohesionat. Donem berenar a tots -tot i que n’hi ha alguns que no ho necessiten- perquè no hi hagi cap discriminació”, explica Cuesta. “A més, aquest any volem oferir també un grup de suport per als pares perquè vam fer tres tallers l’any passat i veiem que és una necessitat poder atendre la família de manera integral. Tothom pot aportar solucions creatives en aquests moments tan difícils. I les famílies miren d’ajudar-se entre elles”, conclou Jaén.

stats