Criatures 05/07/2014

Xxxxt... Mira, Un ocell!

El parc de l’estany de la Murtra ofereix la possibilitat d’observar aus aquàtiques i altres espècies animals en un entorn natural

Gemma Castanyer
3 min

No hi ha gronxadors, ni laberints, ni zones de pícnic, ni tampoc una pista per patinar, però és un parc. De fet, és l’últim parc que s’ha incorporat a la Xarxa de Parcs Metropolitans que gestiona l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Ho va fer l’1 de juliol. El parc de l’estany de la Murtra és una petita joia ubicada entre els municipis de Gavà i Viladecans, a tocar de la depuradora d’aigües. Un espai natural que es nodreix dels canals i recs de la plana agrícola del Baix Llobregat i que desemboca al mar a través de la riera de la Murtra.

Amb una extensió de 13.000 m, el parc de la Murtra és l’únic de la Xarxa amb un estany natural. Un indret que avui presenta un aspecte magnífic gràcies al pla de recuperació que l’AMB ha portat a terme des del 2011 amb el suport de fons europeus: “Vam començar retirant les deixalles del voltant per dotar el sòl de més qualitat i hem eliminat espècies invasores substituint-les per autòctones. Es tracta d’un espai de gran interès natural que posem a disposició dels ciutadans amb diferents propostes educatives perquè s’ho passin bé i aprenguin”, explica Jordi Bordanove, cap del servei de promoció i conservació de l’espai públic de l’AMB.

Observació d’aus

Un dels màxims atractius del parc de l’estany de la Murtra és poder-hi observar un gran nombre d’aus aquàtiques gràcies als miradors que s’hi han instal·lat. Es recomana anar-hi a primera o última hora del dia, que és quan s’hi poden veure algunes espècies nidificants d’aus com l’ànec collverd, la fotja, el blauet, el morell cap-roig, el martinet menut o el cabusset. També hi ha tortugues aquàtiques i moltes altres espècies, com peixos i invertebrats aquàtics.

La vegetació, formada per espècies com el canyís, el lliri groc i la boga i arbres de ribera com àlbers, salzes, freixes i pollancres, convida a gaudir d’un racó de pau, a prop de la platja i del nucli urbà: “A diferència dels parcs urbans, històrics o botànics, aquest és l’únic parc de la Xarxa de Parcs Metropolitans amb més superfície d’aigua que de terra”, explica Xavier Segura, director de l’espai públic de l’AMB.

“Per les seves condicions naturals i paisatgístiques, tant la seva gestió com el seu ús públic difereixen dels de la resta de parcs”, afegeix el director de l’espai públic de l’AMB.

I és que a l’estany de la Murtra no s’hi ha d’anar amb cubells de sorra i rasclet, ni amb una pilota per fer-hi quatre xuts. Només es necessita tenir els ulls ben oberts i estar molt atent i, si pot ser, parlar com més baixet millor: “Es tracta d’un espai d’interès pedagògic per a moltes escoles. Ara estem treballant perquè les famílies i els ciutadans el descobreixin durant el seu temps lliure, especialment els caps de setmana”, diu Xavier Segura.

Un punt de trobada

El parc de l’estany de la Murtra forma part dels espais naturals del delta del Llobregat, que amb prop de 1.000 hectàrees destaquen pel seu valor ecològic i paisatgístic i conserven una de les zones humides més importants de Catalunya. “El potencial i el valor natural de la Murtra es comprèn i s’aprecia a partir de la seva integració amb la resta d’espais protegits del delta, no es pot concebre com una peça aïllada”, explica María José Albadalejo, gerent del Consorci per a la Protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

En col·laboració i coordinació amb el Consorci i els ajuntaments de Gavà i Viladecans, l’AMB portarà a terme el manteniment del nou parc, així com l’organització d’activitats o promoció de diversos actes. “Volem aportar la nostra experiència i professionalitat en la gestió i manteniment dels parcs, tenint en compte que tenim entre mans un entorn diferent de la resta, que cal tractar i cuidar de manera particular”, conclou Jordi Bordanove.

stats