08/06/2013

El WhatsApp i els separats

2 min

El WhatsApp és el gran mitjà de comunicació dels adolescents i dels enamorats, que no paren de teclejar paraules d'amor o d'odi a una velocitat de prodigi. Però també és útil per als separats amb criatures, que no parem d'avisar-nos que dins del torn de l'altre toca un dentista dilluns a les 17.30, una festa d'aniversari i un assaig general de l'obra de final de curs: representaran Grease , i el nen ha de portar americana i se li ha de fer un tupè engominat. Els missatges gratuïts ens permeten, a més, enviar-nos fotos i vídeos i compartir els moments estel·lars de la vida dels nens que ens estem perdent perquè no hi som, com ara el nen sortint de la perruqueria o la nena xuclant un espagueti. Gràcies a aquestes miquetes de presència virtual que ens proporciona el WhatsApp, podem estar més connectats amb el que passa a l'altra casa que molts pares o mares sense separar, que arriben a casa a quarts de deu i ja es troben els nens sopats i a punt d'anar a dormir. Perquè amb l'excusa que viuen junts, segur que no s'envien tantes fotos i whatsapps com els separats amb la custòdia compartida.

Nova manera de comunicar-se

Les virtuts del WhatsApp no s'acaben aquí. L'aplicació també és útil per als separats mal avinguts. Gràcies als missatges de mòbil, poden comunicar-se sense plors a les converses, sense interrupcions, rèpliques ni insults. Però si el WhatsApp pot ser bo per als qui busquen arribar a alguna mena d'acord, no ho és gens per als ressentits, ofesos i barallats. Els adolescents, més propensos a oscil·lar entre els sentiments d'amor i d'odi, ho saben ben bé prou, i tiren de WhatsApp per barallar-se i provocar-se sense haver de donar la cara. Els adults que hi cauen en surten encara més malparats. Els missatges de mòbil són la millor eina per seguir aprofundint en les diferències. Perquè gràcies a les frases curtes, als errors d'ortografia i de puntuació i a l'ambigüitat d'algunes emoticones, un whatsapp pot ser interpretat de les maneres més diverses i paranoiques, segons l'estat d'ànim dels lectors, talment la sentència d'un oracle.

Quan els missatges eren de pagament, ni els adolescents es devien barallar tant teclejant frases mal escrites amb els polzes, ni els separats amb criatures s'enviaven fotos quan al nen li queia una dent. Què faríem, sense el WhatsApp, els separats amb criatures?

stats