Criatures 18/08/2012

Volta el món... Viatjar en família en autocaravana

Ainhoa Boix
4 min

L'Institut d'Estudis Catalans no inclou el terme autocaravana al seu diccionari i la RAE es queda curta en la seva definició. Per a aquesta institució lingüística és, simplement, un "vehicle amb motor propi, condicionat per viure-hi". Pels que, com Marce Cardoso i la seva família, utilitzen aquest mitjà de transport en els seus viatges per la Península i el continent europeu és una forma de veure el món i la vida. Perquè l'autocaravana atorga dos grans plaers als que la condueixen: la llibertat de desplaçar-se sense horaris, sense rutes marcades i, pràcticament, sense reserves pel territori asfaltat i la possibilitat de gaudir del viatge des del mateix moment en què es concep i en primera persona, sense intermediaris ni edulcorants.

És una manera de viatjar molt diferent a la que proposen les agències de viatges, els complexos turístics i els càmpings, i que va fer que el Marce, la seva dona i els seus dos fills s'hi enganxessin des del mateix moment en què van substituir els hotels, l'avió i el cotxe per l'autocaravana. Tant els va motivar aquest nou concepte de turisme que, després d'alguns viatges en una autocaravana de lloguer, es van decidir a comprar-ne una i van fer d'aquest vehicle la seva segona casa i van convertir les seves experiències a la carretera en un blog, El món per la Finestra , una de les poques plataformes especialitzades en autocaravanisme escrites en català. Avui, deu anys després de la primera sortida i amb dos fills de 16 i 13 anys, ultimen els preparatius de les seves vacances a Bèlgica i ho fan amb el mateix entusiasme que la primera vegada.

"L'autocaravanisme és un tipus de turisme que incentiva el contacte amb la gent. Veus que els nanos interactuen amb l'entorn i les persones que els envolten, que senten parlar en altres idiomes com nosaltres parlem en català, que coneixen de primera mà altres cultures i costums... És una manera de fer turisme molt enriquidora", indica aquest veí de Cornellà del Llobregat per a qui l'enfortiment dels vincles familiars és, sens dubte, un dels principals atractius que té aquesta manera de viatjar. "L'autocaravana no deixa de ser un espai reduït on el contacte amb la família és obligat. No és allò d'un cap de setmana en un apartament i que els nanos es planten davant el televisor mentre els adults fan una altra cosa. Interacciones amb la família: feu coses junts, esteu compartint el mateix espai i això fa que la relació sigui molt plena i intensa". Una relació amb els nens molt similar a la que s'estableix a dins d'una caravana amb la diferència que, aquest mitjà de transport estableix el càmping com a campament base i les seves instal·lacions esportives i d'oci com vàlvula d'escapament a la rutina familiar.

Símbol de llibertat

Però la família Cardoso no és l'única que ha optat per l'autonomia, la capacitat d'improvisació i la llibertat que ofereix l'autocaravanisme. Encara que amb un vehicle una mica més petit i menys equipat que l'autocaravana, una furgoneta càmper, el Max, la Susagna i els seus dos fills, la Lluna i el Saüc, han recorregut l'Equador, Panamà, Costa Rica, Nicaragua i els Pirineus tenint com a únic referent la informació extreta de les guies i les webs de viatges i com a únic límit les necessitats dels seus fills. I han fet d'aquesta manera de viatjar un estil de vida. I no només això, com Marce Cardoso han plasmat les seves vivències en una de les pàgines web de referència per a pares rodamons, Familias en ruta , i han reunit els seus descobriments en un document d'excepció, la Guia d'allotjaments a la naturalesa per gaudir-ne amb els nens. Dos espais que pretenen ajudar les famílies que, com la seva, volen viatjar per compte propi i no veuen en la paternitat un problema per fer-ho.

"La vida és un viatge i pensem que els nens no arriben per limitar el teu creixement personal, sinó ben al contrari: són capaços d'ensenyar-te moltíssimes coses sobre tu mateix i els altres. D'altra banda, sempre mirem de fer les coses amb molt de seny i tenint en compte, com a primer requisit, les necessitats dels nostres fills", ens comenten el Max i la Susagna des d'Irlanda, país on pensen passar els mesos d'estiu i qui sap si algun més. "És la segona vegada que viatgem sense bitllet de tornada i, encara que hi ha moments que desconcerta, t'hi enganxes".

Una casa amb rodes

Justament aquesta necessitat de traspassar fronteres i fer-ho sense la pressió d'un programa establert però amb les comoditats d'una casa és el que fa que cada any hi hagi més famílies amb fills que s'apuntin al moviment autocaravana. I és que aquests vehicles de gairebé 7 metres de llargada i 3 d'alçada estan concebuts com cases amb rodes equipades amb llits, cuina amb nevera, bany amb dutxa, sala d'estar amb taula, butaques i fins i tot televisor i DVD. Estan habilitades perquè els usuaris puguin pernoctar a la ciutat, en un càmping i, fins i tot, a les zones on els albergs i els complexos turístics són un concepte.

Unes característiques que, segons el soci fundador d'AC-LLAR, Enrique Rita, fan d'aquest mitjà de transport un vehicle "ideal per fer un viatge en família". Així, les parelles amb fills de 0 a 15 anys són el 70% dels clients d'aquesta empresa de Quart de Poblet que combina el lloguer i la venda d'autocaravanes amb l'organització de viatges a Rússia, Polònia i el Marroc utilitzant aquest mitjà de transport. "En aquestes dates és bastant típic que vingui la família sencera a llogar una autocaravana per recórrer Espanya o per fer un viatge a Eurodisney", comenta Rita.

Pel que fa al preu de les seves autocaravanes de lloguer, Enrique Rita comenta que costen entre 800 i 1.400 euros a la setmana, segons les dimensions del vehicle i segons la temporada en què es faci el viatge. D'entrada, pot semblar una mica car, però "és el mateix preu que passar una setmana en un hotel amb la diferència que pots visitar més llocs, no necessites mitjà de transport perquè ja el tens i hi poden viatjar fins a sis persones i mascotes", conclou.

stats