Criatures 07/07/2012

Estic de vacances

M. Jesús Comellas
2 min

Aquesta frase es repetirà en molts moments i en molts llocs amb aquella satisfacció d'haver posat fi a una etapa, unes obligacions, i d'encetar un període de descans i de suposada llibertat o, en tot cas, de més llibertat. Per tant, no es diu per informar sinó, sobretot, perquè es vol compartir aquesta sensació d'alliberament i pregonar-la als quatre vents.

Certament es viu l'alliberament de les obligacions escolars, horàries i el ritme amb què es viu el dia a dia sense donar gaire importància a la pèrdua de les estones que es passen amb altres criatures de la mateixa edat. Quan les vacances estan a tocar, es viuen amb il·lusió i fantasia les possibles activitats d'estiu i, molt especialment, la disminució de les exigències. Això sembla que és comú a totes les edats i possiblement a mesura que van creixent la demanda de llibertat s'accentua.

Una primera idea que cal tenir clara, i que cal compartir amb les criatures, és que les vacances infantils no coincideixen amb les vacances laborals dels pares. Això vol dir que no canvia la dinàmica de cada dia: hora de llevar-se, horaris dels àpats, dificultats de fer segons quines activitats, etc. Han de tenir clar que les vacances escolars no són equivalents a viure dies de festa per a tota la família.

Una segona idea és que, curiosament, cal, com sempre, anar a comprar, cuinar, rentar la roba, netejar la casa. Es presenta una oportunitat claríssima per reorganitzar els horaris i per afavorir la participació de les criatures, siguin de l'edat que siguin, en les obligacions domèstiques. Ara que disposen de més temps i de menys obligacions poden començar a implicar-se de manera molt activa -i en la mesura de les seves possibilitats- en les diferents tasques que cal fer a casa.

Aprendre a fer encàrrecs, ampliar el repertori de tasques i situacions que es poden aprendre i plantejar maneres diferents d'organitzar-se són situacions que no es poden desestimar, ja que l'estiu és un moment molt apropiat per fer aquestes activitats. Tenim més temps i això afavorirà que assoleixin un bon aprenentatge, ja que poden anar practicant per fer-ho millor i més ràpidament.

Així, quan comenci el curs, tindran l'hàbit adquirit. I l'hauran de mantenir, per molt que s'hagi d'estudiar. Els farà més madurs i els ajudarà a valorar les tasques que fan, de manera constant, mares i àvies.

stats