Criatures 07/07/2012

Turisme d'asfalt. Propostes per a tota la família

Paloma Arenós
4 min
Turisme d'asfalt  Propostes per a tota la família

Després de gairebé un any i mig sense feina, el pare fa pocs mesos que ha tornat a treballar. Així que ni al juliol ni a l'agost la família del Pau, de 8 anys, i la Marta, de 5, no podrà marxar a un càmping a la Costa Brava com havia fet altres estius perquè han de fer costat al pare i perquè els cèntims no els sobren, precisament. Però entre tots han pensat un pla B. Com que viuen a Sabadell, faran vacances en família a ciutat i les opcions triades són tres: la pròpia ciutat, la veïna Terrassa i Barcelona, ja que la volen descobrir amb ulls de turistes.

Aquesta mateixa tarda, la gresca familiar arrenca amb el Festival Independent del Vallès Embassa't, que se celebra a la Bassa de Sant Oleguer i que, per primer cop, compta amb un espai pensat especialment per a les criatures: el Petit Embassa't. "Des de la primera edició, ara fa quatre anys, l'Embassa't (www.embassat.com ) ha permès l'entrada gratuïta a tots els menors de 12 anys acompanyats d'un adult, i s'havia detectat la presència de públic d'aquesta edat en les primeres hores de festival. "Amb la voluntat d'ampliar l'activitat combinant música i entreteniment des d'un punt de vista pedagògic, volem oferir un atractiu més per als pares i mares que hi volen assistir acompanyats dels seus fills", detalla Julià Guerrero, un dels organitzadors. A partir de les sis de la tarda, quan s'obren les portes, el festival ofereix als menors la possibilitat de participar en un mural col·lectiu; en un taller de maquillatge inspirat en les grans estrelles del rock, com David Bowie, Kiss, Michael Jackson i Lady Gaga; jocs creats amb construccions de cartró, i la possibilitat d'endur-se un record en forma de foto en un decorat típicament rock. Tot això mentre sonen en directe els primers grups del cartell: Gran Amant, Cut Your Hair i Maria Coma, amb la participación dels discjòqueis EM, Terror Marriage i Joan Elektrik. Mishima, els caps de cartell, actuaran cap a les onze de la nit.

Tot i que aquest vespre fa una excepció perquè obre per la nit, la Bassa de Sant Oleguer és la platja d'aigua dolça -i regenerada- més sol·licitada durant els calorosos dies d'estiu des del 20 de juny fins al 2 de setembre. Dissenyada com un parc recreatiu, aquesta instal·lació municipal té una zona de pícnic, bar-restaurant i botiga al costat d'una bassa de 100 metres de diàmetre -té una profunditat mínima de 0,60 metres i màxima d'1,80- amb dos tobogans gegants, un circuit d'aventures i inflables aquàtics. El Pau, la Marta i la mare -i quan pugui, el pare- aprofiten al màxim les visites perquè aquesta temporada s'han comprat l'abonament familiar de 117 euros.

També faran una escapada a la veïna Terrassa, que compta amb el Parc de Vallparadís, declarat Monument Històric Artístic. Amb més de 364.000 metres quadrats de zona verda, la natura, l'esport i les activitats festives s'uneixen a l'art i la cultura. Un dels trets més característics és que hi ha un llac-pisicina a l'interior del parc amb una superfície d'aigua de més 4.700 metres quadrats. Abans o després de refrescar-se, és aconsellable fer una ruta en bicicleta al llarg dels 3,5 quilòmetres que té aquesta àrea i descobrir el Parc de les Sensacions, un museu a l'aire lliure, construït perquè el visitant interactuï amb els elements que el conformen. "És una proposta única a l'estat espanyol per apropar la física i la ciència a la ciutadania", detallen des de l'Ajuntament.

Els caps de setmana, tots quatre aniran a fer el turista per Barcelona. Han aconseguit la guia Barcelona per a nens , el nou llibre de Joan Portell, pedagog i escriptor, a més de pare amb molta experiència. L'obra, lleugera i pensada perquè la utilitzin les criatures, ofereix una visió positiva, divertida i innovadora de la capital catalana. "La guia va néixer de la voluntat de conèixer la ciutat des de mig metre més avall de l'altura dels adults. Mentre les meves filles eren petites, em feien de conillets d'índies. Tot el que explico està testat i com a pedagog he fet el seguiment de les propostes educatives dels principals museus", detalla Portell.

Barcelona per a nens

"Els pares que vulguin visitar Barcelona amb criatures han de rebaixar les expectatives i buscar l'equilibri entre els seus interessos i els dels fills. No hem de cedir totalment als seus gustos", recomana. L'ideal és "veure quatre o cinc obres del Museu Picasso, de la Fundació Joan Miró o del MNAC amb tots els detalls, informar-se de les activitats infantils i buscar la curiositat i el joc". Portell descobreix secrets com pujar al terrat de la catedral i buscar dos cargols amagats o els diversos animals que integren la façana de la Nativitat de la Sagrada Família. Per als més inquiets proposa el Camp Nou i les platges de la Barceloneta o del mateix Fòrum, "netes, àmplies i on s'arriba amb metro o bus". Els seus punts imprescindibles són els tallers del Museu Egipci, el CosmoCaixa, el Zoo, el Parc Güell, el Tibidabo i els espectacles del Poble Espanyol. I llança un repte: viatjar amb tots els transports públics que hi ha a la ciutat, golondrines incloses.

La guia també inclou una secció dedicada al shopping infantil, algunes rutes temàtiques i parcs per passar el dia. "M'agrada molt el de Diagonal Mar, dissenyat per Enric Miralles. Té uns jocs molt divertits". Portell constata que cada vegada hi ha més oferta gastronòmica pensada per a tota la família i recomana berenar o esmorzar a llocs com Sampaca i La Nena. El dia es pot acabar relaxadament en una llibreria especialitzada en infants.

stats