Criatures 21/04/2012

Tradicions i beneficis

2 min

Com en totes les activitats, el millor és no forçar les criatures a fer res. "L'ideal és acostar-les a les tradicions, a les llegendes i a la cultura popular, perquè vegin si els agrada o no, i que tinguin clar que si s'hi impliquen és per passar-s'ho bé", diu Quim Rutllant, realitzador del programa Mans, de Catalunya Ràdio.

"Les criatures no entenen de política, per tant, la idea que han d'implicar-s'hi per fer país no l'entendran", continua explicant el Quim. La manera d'aconseguir que els agradi és que hi passin una bona estona. A partir d'aquí els beneficis ressenyables són infinits.

Per començar, és una bona manera de socialitzar-se, perquè entraran a formar part del teixit associatiu. Si formen part d'una colla castellera, aprendran conceptes com la cooperació i l'esforç físic, i també potenciaran el desenvolupament psicomotriu. Si aprenen a ballar sardanes, també aprendran la idea de treballar en equip, de saber comptar i de tenir oïda per la música, perquè sentiran cobles. Si participen en un ball de bastons, treballaran l'esforç col·lectiu. Si ballen en un esbart, potenciaran el punt artístic, el fet de posar-se en escena.

"Uns pares es poden desesperar perquè la criatura no vol tocar el piano, i potser en un grup de grallers es pot trobar a gust i acaba tocant la gralla". Les tradicions, les llegendes i la cultura popular han de ser diversió i no obligació.

Dit això, Joan Beumala, periodista especialitzat en temàtica castellera, també pensa que les tradicions fan país. "En un món tan globalitzat en què els referents culturals acostumen a venir de fora, està bé que els infants tinguin un contacte amb el seu món més pròxim". De manera que fent-los participar-hi, "els estem donant un valors identitaris, de país".

stats