08/09/2012

Tòxics laborals i lactància

2 min

Sovint una mare em pregunta si pot continuar alletant quan torni a treballar amb substàncies més o menys tòxiques. Infermeres que injecten antineoplàstics o administren anestèsia, perruqueres que treballen amb tints, mares que poleixen lents o treballen a les arts gràfiques, a la indústria química, a l'agricultura aplicant plaguicides...

Algunes expliquen que durant l'embaràs les van canviar de lloc de treball o els van donar la baixa per risc de toxicitat, però que no els reconeixen aquesta possibilitat durant l'alletament. Tenen por d'enverinar els seus fills a través de la llet. En realitat, estan plantejant la pregunta equivocada. La qüestió no és si es pot continuar alletant, sinó si es pot continuar treballant en aquesta feina. M'explico. L'embaràs és una situació molt especial, perquè algunes substàncies, relativament innòcues per a l'adult o per al nen, poden produir greus malformacions en el fetus, fins i tot a baixes concentracions. A falta d'informació fiable, es prefereix evitar l'exposició, per si de cas.

Però la toxicitat de qualsevol substància per a un nen, fins i tot acabat de néixer, és molt similar a la toxicitat per a l'adult. Si una substància és tòxica per a un nounat, ho és igualment per a l'adult (potser amb alguna diferència de dosi). Qualsevol substància sospitosa ha de ser, en primer lloc, absorbida per la mare, ha de passar a la seva sang. El presumpte tòxic es distribueix per tot el seu cos, de cap a peus; una part probablement es destruirà al fetge o en altres llocs, un altra part serà eliminada amb l'orina o la bilis, una petita part arribarà al pit i d'allí passarà, poc o molt, a la llet. Habitualment, la quantitat que passa a la llet és més petita, molt més petita, que la centèsima part del total que ha absorbit la mare.

Si de veritat és perillós per a l'infant rebre aquesta quantitat del producte X durant els mesos que li queden de lactància, ¿què passarà amb la mare, que en rebrà cent o mil vegades més quantitat, cada dia fins als 67 anys? Si de veritat aquesta feina és un perill per al fill, és un perill molt més gran per a la mare. Continuar en aquest lloc de treball és d'una temeritat gairebé suïcida. Un lloc de treball massa tòxic per a una mare lactant és també massa tòxic per a qualsevol ésser humà, home o dona, amb fills o sense. No. Que estiguin tranquil·les. El que fa certes feines especialment perilloses per a les mares no són els productes químics, sinó els horaris massa llargs, les guàrdies, els viatges que les obliguen a separar-se del seu fill petit. I aquest risc és independent de si donen el pit o el biberó, perquè tots els nens petits necessiten molt la seva mare.

stats