Criatures 21/04/2012

Teatre per a tots els públics. Mostra de Teatre Infantil i Juvenil a Igualada

Paloma Arenós
4 min
Teatre per a tots els públics Mostra de Teatre Infantil i Juvenil a Igualada

Us ho imagineu? Se us acut entrar en una botiga i aconseguir un espectacle de circ a bon preu? O mirar pel vidre i en lloc de trobar-hi parells de sabates descobrir tot un concert amb ballarins que actuen per a tots vosaltres? Doncs no cal que us ho imagineu més perquè aquest cap de setmana podeu comprovar que aquests somnis són possibles a Igualada. La capital de l'Anoia acull des de dijous la 23a Fira de Teatre Infantil i Juvenil en una dotzena d'espais de la ciutat, tant tancats com al carrer. La Mostra d'Igualada és un autèntic aparador de les arts escèniques per a tots els públics, que ha anat consolidant la qualitat, la creativitat i la valentia dels espectacles de manera exponencial.

Des que dijous va obrir les portes, aquesta fira de referència acull un total de 61 espectacles diferents amb 118 representacions d'una cinquantena de companyies, principalment catalanes, tot i que també n'hi ha de valencianes, balears, basques i franceses. Les rialles, la gresca, la paraula ocurrent, la música animada i les ganes de festa són els productes més consumits en aquesta botiga oberta a tothom, però, especialment, a les famílies amb canalla. "Té un doble vessant ja que és una fira per fer negocis, perquè els programadors vinguin a conèixer la feina de les companyies i contractar-les i, alhora, Igualada s'engalana per acollir milers de visitants", explica el director artístic de la Mostra, Òscar Rodríguez. De les 255 propostes rebudes per participar en aquesta edició, l'equip de Rodríguez n'ha escollit 50. "Hem valorat els espectacles més arriscats, buscant la innovació i la connexió amb el públic. Un altre dels requisits és que s'hagin estrenat aquest any o que s'estrenin aquí a la Mostra, que és el cas de 14 espectacles totalment nous", anuncia. Per als professionals, la Mostra organitza taules de debats, formació i conferències que permeten reflexionar sobre l'estat actual del teatre per a tots els públics. Segons Rodríguez, "té molt bona salut quant al nombre de companyies i la creativitat que demostren, però vivim una trista dicotomia perquè a causa de la crisi les administracions fan molt poques contractacions", lamenta.

Noves propostes

En l'edició d'enguany hi participen nou companyies emergents, algunes de les quals són de recent creació i la resta s'han reconvertit i acaben d'apostar pel teatre familiar després de molts anys de professió. És el cas de la veterana titellaire Teia Moner, que acaba de fundar Addaura Teatre, una nova companyia de dansa que ahir va oferir el seu espectacle Embrossa't , basat en la figura de Joan Brossa. Pel que fa a la música, les 2princesesbarbudes s'estrenen amb Cançons i rimetes (demà a les 16.30 h i les 18.00 h a l'Escorxador) i, al món del circ, s'acaba d'incorporar la companyia Estropicio, que oferirà l'espectacle Torcidos (demà a les 11.45 h i les 16.30 h al col·legi Diví Pastor).

Una altra de les novetats que es podran veure demà a la fira és el concert familiar Per un instant , un espectacle sorgit, per primer cop, de l'aliança de Xirriquiteula i La Tresca i que està dirigit per Iolanda Llansó. Les dues companyies es coneixien i s'admiraven mútuament des de feia temps, però no ha estat fins a l'últim any quan s'han llançat a l'aventura de treballar plegats. "Això nostre neix d'un enamorament. Tenim una manera molt semblant d'entendre la vida tant artísticament com filosòficament. Fa un temps em van demanar que els dirigís un espectacle i aquest últim any hem vist l'oportunitat de fer aquesta coproducció", detalla Llansó.

Per un instant és un espectacle nascut de les cançons de La Tresca, en què a través d'una gran diversitat d'instruments i estils musicals Jordi i Toni López i Claudi Llobet mostren els seus records, els seus somnis, les seves dèries i la seva història. La principal dificultat amb què s'han trobat els cantants de La Tresca és que no són actors. "Som músics i fa més d'una dècada que cantem al carrer fent animació per a un públic familiar en què el protagonisme és el mateix carrer i la gent que hi passa. Amb aquesta obra, de cop i volta, estem en una sala tancada i interpretant. Tota l'atenció recau sobre nosaltres i el salt és molt gran perquè passem de tenir la gent ballant i saltant a tenir-la quieta. Hem hagut de treballar molt per no viure-ho com una pressió. Ha estat un repte molt gran, però estem molt contents dels resultats", subratlla Toni López.

Llansó reconeix que la seva feina ha estat "lligar unes cançons precioses i embolcallar-les les unes amb les altres, fent un fil argumental. Els de La Tresca han aconseguit un aire molt fresc i desenfadat. Tot és molt orgànic, com si estiguessin improvisant, però no ho fan", adverteix somrient. Llansó és una enamorada de la Mostra d'Igualada i recomana als visitants que vagin a veure el concert familiar demà a les 10.45 h o a les 11.45 h a l'Espai Escorxador. "Fem moltes referències històriques i sentimentals al que hagi pogut viure qualsevol veí de qualsevol poble de Catalunya", remarca.

Públic exigent

A l'hora de dissenyar els espectacles, des de Xirriquiteula sempre tenen en compte que s'adrecen "al públic infantil, que és molt intel·ligent -diu Llançó-. Treballem sempre amb molt de respecte cap als nens i ens esforcem per donar-los molta qualitat artística. Això és com l'alimentació: se'ls ha de donar la millor perquè se la mereixen", raona.

López hi està d'acord, però quan ell i els seus companys han de compondre les lletres de La Tresca reconeix que primer els ha d'agradar a ells. "No pensem que ens estem adreçant a uns nens en concret, sinó que mirem que soni bé, que sigui divertit i per a tots els públics, des del nét fins a l'avi", conclou el membre de La Tresca.

stats