Criatures 29/03/2014

Sorra i fulles per fer un quadre

La ludoteca ambiental del Parc de Torreblanca ofereix, aquesta primavera, activitats per gaudir en família del temps de lleure

Gemma Castanyer
3 min

La Laia, de 9 anys, retoca els últims detalls del quadre per endur-se’l cap a casa. L’ha fet amb materials del parc (sorra, fulles i troncs) i té intenció de penjar-lo a la seva habitació: “És la primera vegada que faig un taller com aquest!”, exclama. “He trobat -afegeix- fulles de mides i formes molt diferents que m’han servit per simular un arbre”. Mentrestant, la Juliana, la seva mare, l’ajuda en la decoració: “Hem vingut a fer el taller perquè el vam veure anunciat i la Laia no se’l volia perdre -explica-; és una activitat que fomenta el contacte directe amb la natura i que permet explorar i descobrir l’entorn d’una manera diferent”, afegeix.

A pocs metres de la Laia, l’Emma ha fet dos quadres per regalar a les seves amigues: “Aquí m’han donat un cartró, una cartolina, retoladors, cola i tisores. La resta ho he trobat sota els arbres!”, explica. Al seu davant la Candela i l’Elisa, dues germanes de 4 i 5 anys, fa estona que estan entretingudes enganxant sorra: “És una proposta atractiva. Observen, caminen, busquen i comparteixen. Elles mateixes s’han sorprès de les pinyes i les fulles que han arribat a trobar”, explica el Carles, el seu pare.

Ludoteca a l’aire lliure

A tocar del mercat de pagès, a la plaça de la Torre del Parc de Torreblanca, els diumenges del mes de març s’hi ha instal·lat una ludoteca ambiental per compartir el temps de lleure en família. La proposta s’està desenvolupant com a prova pilot i els responsables en fan un balanç molt positiu: “L’afluència a la majoria d’activitats és contínua. N’estem molt satisfets”, apunta Núria Machuca, coordinadora de projectes d’educació ambiental del departament de conservació i promoció de l’espai públic de l’AMB. I és que aquesta iniciativa sorgeix de tot el procés de gestió que fa l’AMB d’aquest parc, un dels 36 que gestionen.

“Hi hem incorporat un element més de dinamització que funciona com a espai educatiu i d’aprenentatge del parc”, afegeix Jordi Bordanove, cap del departament de promoció i conservació de l’espai públic de l’AMB. “No és una ludoteca per deixar-hi els infants, sinó que convidem grans i petits a compartir un temps de joc vinculat a la natura. A més, la carpa funciona com a punt d’informació i descoberta d’aquest entorn tan singular que és Torreblanca i de tota la Xarxa de Parcs Metropolitans”, afegeix.

Jugar i aprendre

Ja sigui buscant material per elaborar un taller o fent d’explorador amb una lupa, la ludoteca ofereix serveis per a tots els públics: “Hi ha quatre activitats: el taller, l’espai de joc, l’itinerari pel parc i el servei de préstec de material”, explica Gemma Torrijos, membre de l’entitat ¾ de 15, que porta a terme la ludoteca. “Aquí tothom s’ho pot passar bé. L’espai de joc permet que els més petits explorin a través del gust, el tacte, la vista i l’olfacte. S’hi trobaran un tros d’escorça, pinyes, sorra, troncs... perquè experimentin i manipulin. També un trencaclosques molt senzill i envasos per fer transvasaments. Tot amb material reciclat”, explica. “Per als nens una mica més grans el taller és molt atractiu. Val dos euros i nosaltres els donem el material que necessiten. Demà, per exemple, podran fer una estampació en una bossa reutilitzable”, diu.

A més d’aquests dos serveis, la ludoteca també ofereix un itinerari guiat gratuït per descobrir la vegetació singular del Parc de Torreblanca i material de préstec: “Lloguem binocles, lupes o guies de camp i jocs tradicionals: bales, gomes de saltar o guixos per a les caselles de la xarranca”, diu Núria Machuca. “Volem que els visitants disposin de les eines necessàries per fer una observació directa i singular del parc. I apostem pels jocs de tota la vida”, conclou.

stats