Criatures 08/03/2014

Propostes per no avorrir-se!

El nou cicle d’activitats de primavera-estiu de l’AMB proposa la descoberta dels parcs, les platges i els rius metropolitans

Gemma Castanyer
3 min

T’agradaria buscar tresors naturals al Parc de la Muntanyeta? ¿O descobrir la vegetació singular del Parc de Torreblanca? ¿T’han explicat mai el cicle de l’aigua des de l’interior d’un pou? ¿Saps per què la sorra de la platja té gruixos diferents? ¿I si et proposessin fer una excursió amb bicicleta per la llera del Llobregat, t’hi animaries? Són algunes de les 30 propostes del nou cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans (primavera-estiu 2014) que l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitzen per als pròxims caps de setmana, des del març fins al juny. Unes activitats que són la culminació de la bona gestió que l’entitat porta a terme en aquests espais.

A través de tallers, visites guiades o jornades participatives, el nou cicle convida els participants a descobrir nombrosos espais metropolitans que destaquen per la seva singularitat: “Són propostes que revaloren els tresors naturals que tenim al costat de casa i que potser mai no hem pensat a visitar. Un cicle en què hi ha 17 ajuntaments i 23 entitats implicades, amb voluntat d’arribar al públic i de millora contínua”, explica Jordi Bordanove, cap del servei de promoció i conservació de l’espai públic de l’AMB. “Ens endinsem als parcs, a les platges i als rius amb una mirada i una actitud diferent, per deixar-nos sorprendre per tot el que ens envolta. El cicle inclou 15 noves activitats i espais nous amb l’objectiu d’atreure el públic”, afegeix Bordanove.

Parcs i biodiversitat

Entre aquests nous entorns destaca el Parc de Can Lluc (Santa Coloma de Cervelló), on a mitjans de juny s’hi ha programat una jornada per collir i tastar les cireres del Baix Llobregat; el Parc de la Molinada (Pallejà), on el 17 de maig els participants aprendran a llegir un arbre posant en pràctica algunes tècniques d’arboricultura, i el Parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), on es donen a conèixer les espècies i la fauna del parc a través d’una gimcana amb GPS: “Es tracta d’una oferta interessant i diversa, que s’ajusta a les necessitats de l’usuari, que es pot fer individualment, en grup o amb família i que té com a eix transversal la cura i la preservació del medi natural”, explica Núria Machuca, coordinadora de projectes d’educació ambiental de l’AMB.

Conèixer els vivers del Jardí Botànic de Barcelona o els secrets del Jardí Botànic Històric; observar ocells, ratpenats i papallones; participar en accions de voluntariat ampliant un jardí de papallones o construint un hotel d’insectes... Les propostes vinculades als parcs tenen múltiples formats sempre amb la voluntat d’explicar al visitant com aquests entorns ajuden a la millora de la biodiversitat urbana: “Són propostes pensades per a un nombre d’assistents limitat i que tenen un discurs pedagògic al darrere”, diu Bordanove.

En aquest sentit, per participar en una activitat cal inscripció prèvia, excepte en les que no tenen límit d’assistència, com la festa Planta’t als Botànics! (27 d’abril al Jardí Botànic de Barcelona): “Participem d’aquesta gran festa de la primavera i de l’oportunitat de gaudir d’un espai privilegiat a partir de xerrades, exposicions i tallers per a tothom”.

Descobrir el riu

Per a qui en lloc d’anar als parcs prefereixi una sortida al riu, el nou cicle proposa una passejada a cop de pedal per la llera del Llobregat; saber detectar la flora i la fauna del Besòs, o descobrir espais humits en recuperació com el torrent de Can Rabella i les basses de Ca n’Albareda. “Son activitats que ens permeten fixar-nos en els ecosistemes fluvials i descobrir la recuperació ambiental d’entorns que conviuen sota constant pressió urbana”.

stats