Criatures 07/03/2015

Parc, platja o riu. Què tries?

El nou cicle d’activitats primavera-estiu de l’AMB permet gaudir de l’entorn natural metropolità durant el temps de lleure

Gemma Castanyer
3 min
Parc, platja o riu. Què tries?

Ens descobreixen els valors naturals dels parcs, platges i rius metropolitans de la mà d’experts acreditats; ens animen a formar part de tallers, visites guiades i jornades participatives; ens conviden a fer-ho amb la família, els amics, la parella o de manera individual, i a més és del tot gratuït. Ens referim al cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans primavera-estiu 2015, una iniciativa de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les entitats locals que hi participen. Aquest març comença la novena edició amb trenta-sis propostes per aprofitar el cap de setmana.

“Es tracta d’un programa molt fresc i dinàmic en el qual hem introduït activitats innovadores com és el cas d’una descoberta del fons marí de Barcelona practicant snorkel, o un joc de detectius a la natura que es fa al Parc del Turonet de Cerdanyola del Vallès”, explica Núria Machuca, responsable de projectes de dinamització de l’espai públic de l’AMB.

Parcs, rius i platges

De fet, per a aquells que optin per endinsar-se als parcs de la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), el nou cicle els convida a visitar l’exposició Salvadoriana al Jardí Botànic de Barcelona, observar la transformació del paisatge des del Parc del Calamot de Gavà, o construir caixes niu per als ocells que viuen al Parc Nou, al Prat de Llobregat. Alhora, en moltes ocasions les activitats s’han vinculat amb les propostes que organitzen les Jugatequesambientals dels mateixos parcs, un projecte que també promou l’AMB: “Ens fa especial il·lusió que nous parcs s’incorporin al cicle. Com al Parc de les Palmeres, a Corbera de Llobregat, on es fa un taller d’art natura, o a la platja de Castelldefels, amb el voluntariat per col·laborar amb el projecte Volem Dunes!”, explica Machuca.

Millora de l’entorn

Els rius, com les platges, també es converteixen en protagonistes amb activitats participatives vinculades a la millora de l’entorn ecològic. Descobrir la flora i la fauna de la desembocadura del Besòs o convertir-se en voluntari per netejar els entorns del riu Llobregat i transformar les deixalles en una creació artística són algunes de les opcions.

Per als amants de la platja, es repeteixen propostes d’èxit assegurat com la plantació de dunes al litoral de Castelldefels, el 15 de març, en una jornada participativa i oberta a tothom que permet conèixer els ecosistemes dunars de les platges mediterrànies.

Xifres en alça

Des de la primera edició d’aquest cicle d’activitats -l’estiu del 2011-, la bona resposta dels participants i l’increment de demanda han convertit aquestes jornades en l’opció de moltes famílies que aposten per descobrir la natura metropolitana durant el seu temps de lleure. “Hem passat dels 258 participants el 2011 als 1.106 usuaris de l’últim cicle, quan vam tenir ple absolut i duplicitat de grups”, diu Machuca. “Cada vegada més la gent vol sortir, descobrir, saber i conèixer. Plantegem activitats per a tots els nivells, des de les més familiars fins a les més tècniques, però sempre buscant treure profit d’aquells espais públics, a vegades tan desconeguts, que tenim a tocar de casa”, afegeix.

Les activitats del cicle es desenvolupen els dissabtes i els diumenges al matí, tret de les específiques de nit, com l’observació astronòmica del Parc dels Pinetons, a Ripollet, el 28 de març. A meitat de cicle hi haurà la festa Planta’t als Botànics, el 10 de maig, una jornada amb tallers, jocs i visites guiades que se celebrarà al Jardí Botànic i al Jardí Botànic Històric, de Barcelona, durant tot el dia.

stats