Criatures 20/07/2013

Oci per gaudir en família

Compartir les estones d'oci amb la canalla té beneficis tant per a les criatures com per als pares

Esther Escolán
4 min
Oci per gaudir en família

D'un temps ençà, les rutines i les aficions de les famílies s'han vist modificades. Les maneres d'entendre's, de compartir els temps i les seves estones d'oci han variat substancialment. Abans, els espais d'oci entre adults i infants semblaven estar perfectament separats, però ara aquestes fronteres s'han anat esvaint per promoure activitats i propostes on tots -pares i fills- comparteixin els seus moments d'oci i gaudeixin plegats d'iniciatives que s'impulsen a les ciutats.

En paraules d'Eduard Domingo, conseller delegat de la web PetitBCN, "ja no només es tracta que gaudeixin els nens; ara els pares volen passar més estones amb els seus fills i compartir experiències plegats on tots poden gaudir a diferents nivells d'una mateixa proposta". El director de G+J eComm Factory, on s'ubica el portal FamilyandBonus, Francesc Llobet, també secunda aquest fet: "Els pares volen estar al costat dels seus fills i divertir-se, gaudir de moments plegats on es visquin aventures, situacions úniques o simplement entreteniment. És un motiu sobradament vàlid per entendre el nou concepte d'oci en família", assegura.

Ciutat amiga dels nens

En aquest sentit, i un cop analitzades les noves dinàmiques familiars, un dels conceptes en què es treballa des del departament de Benestar i Família de la Generalitat i des de les regidories dels diferents ajuntaments catalans és el condicionament dels espais urbans, culturals i esportius, de manera que les famílies trobin a la seva pròpia ciutat un munt de possibilitats a l'hora de gaudir del temps lliure de manera conjunta. Irma Rognoni, regidora d'Infància, Família, Usos del Temps i Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona, explica que des del Pla de Família, Comunitat i Ciutat, la regidoria està treballant "perquè la ciutat sigui acollidora amb la família, especialment amb la infància, i que la comunitat [botigues, bars...] es mostri totalment tolerant i al servei de les famílies".

A partir d'aquí, cal dissenyar espais i racons pensats per a la infància, com els parcs i jardins, les piscines municipals, etc., on pares, fills i la resta de la família puguin passar les seves estones d'oci. "Es tracta que a la ciutat es respiri un ambient alegre, desenfadat, tolerant... Que es palpi que hi ha criatures i que la ciutat les acull i els ofereix un seguit d'alternatives perquè aprenguin i es diverteixin", destaca Rognoni. Val a dir, en aquest punt, que l'any 2007 Barcelona va ser reconeguda per Unicef com a Ciutat Amiga de la Infància. Una ciutat amiga dels infants és una ciutat construïda a la mida dels més petits i de les seves famílies, tenint en compte les seves opinions, necessitats, prioritats i drets.

Parentalitat positiva

Aquests nous espais i temps d'oci en família són el resultat que els pares hagin pres consciència que educar les criatures va més enllà, i comparteixen amb elles les seves estones de lleure buscant propostes d'oci duals que interessen, entretenen i enriqueixen per igual els uns i els altres. "No ens oblidem que els pares són pares, no són animadors infantils o monitors i, per tant, cal que ells també participin en les activitats que duen a terme els seus fills, tant fora com dins de casa", subratlla Rognoni. Els pares han d'entendre que poden compartir les estones d'oci amb la canalla "i que no es tracta de portar-los a una activitat, deixar-los allà aparcats i marxar mentrestant a fer un cafè, sinó que cal que els pares participin i gaudeixin tant de l'activitat com els seus fills", afegeix la regidora.

En aquest sentit, la regidora d'Infància, Família, Usos del Temps i Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona parla del concepte de parentalitat positiva: "Cal veure la tasca dels pares, d'educar els nens, com una cosa positiva i motivadora que genera un valor afegit en la societat. És molt fàcil deixar-se arrossegar pel cansament i les preocupacions del dia a dia, però cal veure-ho tot plegat com un repte interessant. L'aventura d'educar permet fer créixer les persones, fer-les madurar, i no ens oblidem que els nanos aprenen de la seva pròpia família a resoldre conflictes, a gestionar emocions i angoixes".

Aquest concepte també rep el suport de Domingo, que pregunta: "Qui hi pot haver millor que els mateixos pares per passar-ho bé i aprendre coses noves?" I subscriu que, per a les famílies, "disposar d'activitats que permetin la comunicació entre pares i fills és fonamental". Aquest temps d'oci, segons apunta el conseller delegat de PetitBCN, "és per gaudir al màxim, per divertir-se amb la família i, a més, aprendre coses noves i diferents perquè... Qui ha dit que aprendre coses ha de ser avorrit?" En aquest mateix sentit, Llobet apunta que el temps d'oci compartit entre pares i fills no té preu: "Els horaris laborals dels adults, juntament amb els horaris i les extraescolars de les criatures, ens fan disposar de molt poc temps per compartir amb ells, i això fa que hàgim de buscar activitats o estances que facin d'aquests pocs moments, moments únics de convivència entre pares i fills".

Ventall d'opcions

Les famílies catalanes ho tenen força fàcil a l'hora de triar a quines activitats dedicar el seu temps d'oci. Des de passejades i activitats de barri que permeten a grans i petits redescobrir els espais i els oficis que amaga la seva comunitat més pròxima, fins a espectacles, tallers i activitats dutes a terme en biblioteques, centres cívics i museus; passant per celebracions, mercats i jornades als parcs i jardins més emblemàtics de les ciutats. "Els interessos artístics dels nens, despertar-los el gust per l'art, és un dels epicentres de l'oferta lúdica de la ciutat", apunta Rognoni.

De fet, la majoria dels museus tenen programes especialment pensats per a la canalla amb activitats "perquè aprenguin, perquè juguin i perquè aprenguin jugant", conclou Rognoni.

En definitiva, un ampli catàleg d'opcions que cobreixen diversos àmbits, des del cultural fins a l'esportiu, passant pel mediambiental i el solidari. Precisament, aquests dos últims elements estan agafant força embranzida durant els darrers anys, i és que l'educació en valors és un puntal que va a càrrec ja no només de les famílies, sinó també del conjunt de la societat. Iniciatives com recollides d'aliments o festes solidàries pretenen conscienciar els més petits de les problemàtiques que hi ha al seu entorn més pròxim. I la temàtica mediambiental, a Barcelona, per exemple, es treballa en espais com ara l'Aula Ambiental del barri de l'Eixample, el Centre de la Platja, la Fàbrica del Sol o el Bioblitz BCN. De recursos i oferta per triar, doncs, no en falten.

stats